back to top
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ερώτηση για τις ΔΟΥ στα νησιά από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕρώτηση για τις ΔΟΥ στα νησιά από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για την αναστολή λειτουργίας των νησιωτικών εφοριών, κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη και Δημ. Αναγνωστάκης, αναφέροντας τα εξής: 

“Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και στην μείωση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, στη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων και στην εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων, πραγματοποιούνται σταδιακά οι διαρθρωτικές αλλαγές της αναστολής λειτουργίας 14 νησιωτικών Δ.Ο.Υ. 

Για την καλύτερη δε εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ορίστηκε η λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ). 

Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό και στην ορθολογικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, εκφράζουμε όμως και σοβαρές ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των νησιωτικών Δ.Ο.Υ, δεν διαφαίνεται να εκπληρώνονται οι προαναφερόμενοι στόχοι, αντίθετα, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα όπως: 

α) δυσκολία μετακίνησης των φορολογουμένων, λόγω των υφιστάμενων ακτοπλοϊκών συνδέσεων οι οποίες κατά τη χειμερινή περίοδο γίνονται ακόμη πιο προβληματικές, και κόστος μετακίνησης, το οποίο ιδιαίτερα στην παρούσα δεινή κατάσταση των φορολογουμένων γίνεται δυσβάστακτο, 

β) μη δυνατότητα ουσιαστικής εξυπηρέτησης των φορολογουμένων δεδομένου ότι τα Γ.Ε.Φ, που ήδη λειτουργούν σε Θάσο και Λέρο, αν και έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση με το TAXIS 2, πραγματοποιούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό εργασιών ενώ για την πλειονότητα των συναλλαγών του κοινού με το Υπουργείο οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να επικοινωνήσουν με τις Δ.Ο.Υ είτε με αλληλογραφία μέσω Γ.Ε.Φ είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι ή νόμιμοι εκπρόσωποί τους, γ) οι αναγκαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων φαίνεται να αγνοούν τον ανθρώπινο παράγοντα δεδομένου ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στον οικογενειακό ιστό. 

Σε συνέχεια των παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Προτίθεσθε να βελτιώσετε και πώς τη λειτουργία των Γ.Ε.Φ ώστε να καλύπτουν το μεγάλο εύρος των φορολογικών συναλλαγών; 
2. Προτίθεσθε να θέσετε κριτήρια για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων (για παράδειγμα οικογενειακής κατάστασης, εντοπιότητας κ.λπ); 
3. Γενικότερα, προτίθεσθε να προχωρήσετε σε βελτιώσεις των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και αντίστοιχα το δημόσιο συμφέρον;”” 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ