Ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, νικητές και ηττημένοι βγαίνουν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας ή το «σπίτι του Big Brother» όπως είπαν μερικοί.
Ολοι τους κουρασμένοι από την τριήμερη δοκιμασία και ταυτόχρονα ανακουφισμένοι. Αλλά τα πρόσωπα που έλαμπαν περισσότερο ήταν αυτά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Λευτέρη Κρέτσου.
Η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, κανείς δεν αμφισβητεί ότι έγινε με απόλυτη διαφάνεια και όρους ισότητας, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το εντυπωσιακά υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι μόλις ο πρωθυπουργός έμαθε το αποτέλεσμα συνεχάρη τον κ. Παππά λέγοντας «ανέλπιστο».
Η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να χαίρεται, τόσο για την επικοινωνιακό όσο και για το ουσιαστικό «γκολ» που έβαλε στους επικριτές της. Ομως, από την πρώτη στιγμή γνώριζε πως τίποτε δεν είχε τελειώσει, αντιθέτως ξεκινούσε ένα Γολγοθάς με αμφίβολη κατάληξη.
«Μπούμερανγκ»
Μία εβδομάδα αργότερα η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες έχει αρχίσει να «θολώνει» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και προδιαγράφουν μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη το επόμενο τρίμηνο, προθεσμία που έχει δοθεί για το «μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν και ενδοκυβερνητικές τριβές έπειτα από την παρέμβαση του Π. Καμμένου κατά του κουμπάρου του Χρ. Καλογρίτσα. Η «μομφή» του υπουργού Αμυνας κατά του ενός εκ των αγοραστών της τηλεοπτικής άδειας προκάλεσε αίσθηση με πολλούς να μην αποκλείουν ηχηρή αποστασιοποίηση από τις αποφάσεις του Μαξίμου για το θέμα.
Τα πρώτα σύννεφα στην, μετά τον διαγωνισμό, περίοδο μαζεύτηκαν εξαιτίας της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ νικητών και ηττημένων, αλλά και την αμφισβήτηση ορισμένων για το αν θα καταβληθούν τα 246 εκατ. ευρώ.
Ο Β. Μαρινάκης ζήτησε «πόθεν έσχες» για όλους τους νέους καναλάρχες για το σύνολο του ποσού, κάτι που έγινε τελικά δεκτό από την κυβέρνηση. Η πλευρά του εφοπλιστή άφηνε υπόνοιες ότι κάποιοι από τους νικητές αγόρασαν άδεια με «αέρα».
Το σκηνικό αντιπαράθεσης εντάθηκε με τη μήνυση που κατέθεσε ο Alpha κατά του Ιβάν Σαββίδη, κατηγορώντας τον ευθέως ότι λειτούργησε σαν «λαγός» της κυβέρνησης για να αυξηθεί το τίμημα. Την ίδια στιγμή, σκιά στον διαγωνισμό έριξε η πρόταση του εισαγγελέα για προφυλάκιση του Β. Μαρινάκη, καθώς και για παραπομπή του σε δίκη για τέσσερα κακουργήματα.
Τριγμοί
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τριγμούς και νέες αντιπαραθέσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούσαν την ακύρωση της προσφοράς του προέδρου του Ολυμπιακού. Ο οποίος βεβαίως πέρασε στην αντεπίθεση με μήνυση κατά του εισαγγελέα η οποία «απαντήθηκε» στη συνέχεια με σκληρό τρόπο από την Ενωση Δικαστών. Και είναι άγνωστο με πιο τρόπο θα αντιδράσει η κυβέρνηση, αν την επόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει για την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη.
Εν μέσω δικαστικών αντιπαραθέσεων και μηνύσεων ήρθε και το αίτημα των καναλαρχών να πληρώσουν την προκαταβολή για τις άδειες μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Το Δικαστήριο θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού με πολλές πιθανότητες να τον ακυρώσει, γεγονός που θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Ολες οι εξελίξεις κρίνονται ουσιαστικά από τη δικαστική απόφαση, με την κυβέρνηση, τους νέους και τους παλαιούς καναλάρχες να περιμένουν με αγωνία.
Ωστόσο, η πρώτη επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης έχει «μπλέξει» σε έναν κυκεώνα αντιπαραθέσεων που τελικά ακυρώνουν την όποια επιτυχία προέκυψε από τον διαγωνισμό. Οι πολίτες πιστεύουν ήδη ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στο τηλεοπτικό τοπίο κι ότι όλα έγιναν για επικοινωνιακούς σκοπούς.
imerisia.gr