back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έντονες αντιδράσεις για την επικείμενη υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈντονες αντιδράσεις για την επικείμενη υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου!

Την έντονη ανησυχία και την αγανάκτησή τους εκφράζουν τα μέλη του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Λέρου, τα οποία διαμαρτύρονται εντόνως, για την υποβάθμιση της παιδείας του νησιού της Λέρου με συνέπεια την σταδιακή απομάκρυνση των νέων, τη μετανάστευση, την αρνητική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στο ξερίζωμα των Ελλήνων από τις ακριτικές πατρίδες τους.

Ειδικότερα, την 19/4/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου, σε συνεδρίαση, το ΔΣ του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέρου, όπου μεταξύ των λοιπών θεμάτων υπήρξε ενημέρωση και λήψη απόφασης για την υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου.

Κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν το Σώμα για τον επικείμενο νέο υποβιβασμό των σχολείων της Λέρου, ως εξής: 

“Μετά από την τελευταία προ διετίας υποβάθμιση, φημολογείται νέα  υποβάθμιση με τραγικές συνέπειες για  την παιδεία του νησιού μας. Ως γνωστόν το νησί της Λέρου διαθέτει εκπαιδευτήρια  νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που  κληροδοτήθηκαν από τους «Μεγάλους  Ευεργέτες» -Αποδήμους της Λέρου  από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μάλιστα οι πρόγονοί μας είχαν  ιδρύσει και την «Εφορεία Σχολών Λέρου» με την οποία χρηματοδοτούσαν ιδίοις πόροις την συντήρηση των εκπαιδευτηρίων και την απασχόληση διδασκάλων προκειμένου οι νέοι της Λέρου να τυγχάνουν μόρφωση Ελληνική και να προκόβουν στον τόπο τους.

Τα εκπαιδευτήρια αυτά αποτελούν  στολίδια έως τις μέρες μας και έχουν συμπληρωθεί με νέα.

Το νησί της Λέρου αλλά και  όλα τα Δωδεκάνησα απελευθερωμένα και  προσαρτώμενα στην Ελλάδα μόλις το 1948, έχει τραβήξει τα πάνδεινα προκειμένου να διατηρήσει την Ελληνικότητα, τη Ορθόδοξη πίστη , τη γλώσσα και τα ιερά του. Δεν έχουν σβήσει οι μνήμες του κλεισίματος των Ελληνικών σχολείων από την Ιταλική κατοχή και η  επιβολή των Ιταλικών σχολείων.

Η σημερινή «οικονομική κρίση» και η επιβολή των μέτρων υποβάθμισης, των δανειστών της Ελλάδας, σε τομείς όπως της παιδείας και άλλων, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον της πατρίδας μας και των νέων μας.

Το νησί της Λέρου στην τελευταία  απογραφή έχει 7925 κατοίκους και δεν  παρουσιάζει προς το παρόν μεγάλη μετανάστευση. Κατά το τρέχον σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 672 μαθητές και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 596 μαθητές.

Είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό  επιτυχιών των νέων του νησιού που επιτυγχάνουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε χρόνο και σπουδάζουν ανεβάζοντας το επίπεδο μόρφωσης του τόπου. Ο υποβιβασμός των σχολείων συνεπάγεται λιγότεροι εκπαιδευτικοί, σύμπτυξη τμημάτων και τάξεων και γενικά υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών”.

Κατόπιν των ανωτέρω ο πρόεδρος του Δ.Σ. πρότεινε την λήψη σχετικής απόφασης με την ανησυχία και τις αντιρρήσεις του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Λέρου σχετικά  με την υποβάθμιση των σχολείων του  ακριτικού νησιού μας, κάτι που έμμεσα θα αποτελέσει και ένα ακόμη παράγοντα μετανάστευσης μερίδας των κατοίκων.

Το ΔΣ αφού έλαβε υπόψη την  εισήγηση του Προέδρου  του ΔΣ, μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε τα παρακάτω:

1.Εκφράζει την αγανάκτηση του  για την δεύτερη συνεχόμενη επικείμενη υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου.

2.Εκφράζει την έντονη ανησυχία  του και διαμαρτύρεται εντόνως,  για την υποβάθμιση της παιδείας  του νησιού με συνέπεια την  σταδιακή απομάκρυνση των νέων, τη μετανάστευση, την αρνητική  ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στο ξερίζωμα των Ελλήνων από τις ακριτικές πατρίδες τους.

3.Να ενημερώσει ο Πρόεδρος  ΔΣ το Δημοτικό Συμβούλιο για  την παρούσα απόφαση και τις  θέσεις του Οργανισμού καθώς  και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λέρου (εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση).

Η απόφαση αυτή έλαβε τον αριθμό 26

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ