back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και της ηγεσίας του Λ.Σ. σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕνημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και της ηγεσίας του Λ.Σ. σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση και Γιάννη Πανούση, υποδέχθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενημερώνοντάς τους διεξοδικά για τις συνθήκες της πρόσφατης τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έγινε εκτενής παρουσίαση των συνθηκών της επιχείρησης διάσωσης που ακολουθήθηκε. Παράλληλα, αναλύθηκε ολόκληρη η επιχειρησιακή στρατηγική που έχει αναπτύξει το Λιμενικό Σώμα για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο των εντολών της πολιτικής ηγεσίας, για προστασία των συνόρων της χώρας και διάσωσης κάθε ανθρώπινης ζωής από τη θάλασσα. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους 18 μήνες έχει διασώσει 3.186 παράνομους μετανάστες.

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε ότι πείστηκε από όσα άκουσε από τους επιτελείς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας ότι πάντοτε σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και προτού διεξαχθούν τα όποια συμπεράσματα χρειάζεται διάλογος και ενημέρωση.

Μετά  το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

 «Η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και εγώ, ενημερώσαμε τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος στο Φαρμακονήσι, από το οποίο έχουμε συγκλονιστεί. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε  ενημέρωση από όπου και από όποιον μας ζητηθεί.  Είναι  καλό, άλλωστε, οποιοσδήποτε εξάγει συμπεράσματα για τις ευθύνες ή όχι του Λιμενικού Σώματος να έχει πρώτα ενημερωθεί για τις συνθήκες της τραγωδίας και του ναυαγίου που συνέβη στο Φαρμακονήσι, που είχε ως αποτέλεσμα  να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους.

 Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε μια σοβαρή συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης και της πίεσης που δέχεται πλέον και στα θαλάσσια σύνορά της. Γι΄αυτό και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήδη, από το Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει μια  προσπάθεια  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας να διαμορφωθούν οι συνθήκες για αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιάννης  Πανούσης, από την πλευρά του, ανέφερε:

«Η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, το Κοινοβούλιο, οι φορείς, το Υπουργείο, όλοι μας, ζητάμε συγγνώμη  από τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή  κοινή γνώμη για την απώλεια ανθρώπινης  ζωής.  Αυτό είναι η ευαισθησία μας, αυτό είναι ο πολιτισμός μας.

 Από εκεί και πέρα όμως θέλει  μια  δημοκρατική νηφαλιότητα και μια ψυχραιμία στη διαχείριση των οποιονδήποτε ευθυνών. Αυτά είναι ζητήματα του Κοινοβουλίου, της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, της συνείδησης του κόσμου. Όλα αυτά, όμως, δεν θα γίνουν μέσα σε μια λογική αντιπαράθεσης. Η χώρα μας έχει ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Έχει  ευθύνη για κάθε άνθρωπο είτε είναι μετανάστης, είτε είναι Έλληνας. Αλλά δεν θα τα ζήσουμε αυτά μέσα στις κραυγές νέου μίσους, νέας έχθρας και νέας καχυποψίας απέναντι στο Κράτος Δικαίου, στη Νομιμότητα, στη Δικαιοσύνη και τελικά στη Δημοκρατία. 

Η ενημέρωση που έγινε ήταν καλή. Είχαμε θεσμικό ρόλο και αυτό το θεσμικό ρόλο έπαιξε η Δημοκρατική Αριστερά».  

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ