back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Ανακοινώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται στον Δήμο Λέρου απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, με τη μέθοδο της «τηλεφωνικής απάτης», από επιτηδείους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα με δόλιους τρόπους από ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα οι δράστες ακολουθούν την εξής μεθοδολογία:

Έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι γνωστά ευυπόληπτα πρόσωπα της κοινωνίας (Δημάρχους, γιατρούς, δικηγόρους, αστυνομικούς κα), υποστηρίζοντας ψευδώς είτε ότι έχουν οικονομικά προβλήματα, είτε ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθούν διάφορα προβλήματα (όπως πχ φυλάκιση), απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται διάφορα πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας, είτε ζητούν να γίνει τραπεζική κατάθεση χρημάτων.

Ο Δήμος Λέρου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού του ρόλου καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται ΑΜΕΣΑ στην Αστυνομία.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ