back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα τεράστιο δηλητηριώδη λαγοκέφαλο έπιασε ψαράς στα δίκτυα του

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈνα τεράστιο δηλητηριώδη λαγοκέφαλο έπιασε ψαράς στα δίκτυα του

Ο ερασιτέχνης ψαράς κ. Τρακόσσας Κυριάκος , σύμφωνα με το kosvoice.gr, βγήκε την Κυριακή για ψάρεμα και έπιασε το συγκεκριμένο ψάρι, το οποίο ως γνωστόν δεν καταναλώνεται αφού είναι δηλητηριώδες, στην περιοχή της Λάμπης.

Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003. Γίνονται μεγάλα. Εγώ έχω δει ψάρια που ήταν 4-5 κιλά.

 

Η βιβλιογραφία λέει ότι φτάνουν μέχρι 7 κιλά και 1,10μ μήκος. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στα νερά μας, εκτός από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να απλώνονται όλο και πιο πολύ στο Αιγαίο. Και το πιο σπουδαίο, είναι άκρωςΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ. Έχουν την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και τον θάνατο. Η τοξίνη βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του. Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με το απλό μαγείρεμα, εκτός και αν βράζουμε το ψάρι για τρεις ώρες συνέχεια! Στην Ιαπωνία μόνο αν κάποιος σπουδάσει σεφ και πάρει την ανάλογη ειδικότητα μπορεί να μαγειρέψει το εν λόγω ψάρι. Το δηλητήριο το λένε fugu και το χρησιμοποιούν σε δολοφονίες ή αυτοκτονίες!

Ο λαγοκέφαλος έχει σχήμα τορπίλης. Η ράχη του έχει ένα γκρι-θαλασσί χρώμα με μαύρες βούλες. Όταν ψοφήσει το ψάρι, η ράχη γίνεται μαύρη αλλά φαίνονται οι βούλες του. Στο πλάι το χρώμα του είναι θαλασσί-ηλεκτρίκ, όπως και τα μάτια του που είναι μεγάλα. Από κάτω είναι κάτασπρο. Δεν έχει λέπια, αλλά το δέρμα του είναι σαν γυαλόχαρτο. Το κεφάλι του είναι μεγάλο και θυμίζει τρωκτικό. Έχει τέσσερα δόντια (δύο σε κάθε γνάθο) που είναι μυτερά και πολύ κοφτερά.Τρώνε τα πάντα και ρημάζουν τα δίχτυα και τα παραγάδια, γι’ αυτό τα κυνηγάνε πολύ οι επαγγελματίες ψαράδες. Όταν δουν την λεία τους ορμάνε όλα μαζί και δεν φοβούνται τίποτε. Εάν κάποιο πιαστεί, τότε φουσκώνει και κάνει ένα παράξενο θόρυβο. Επίσης τρίβουν και τα δόντια τους με αρκετή δύναμη δημιουργώντας έναν ακόμη πιο περίεργο ήχο. Ίσως για να φοβίσει τον επιτιθέμενο ή να προειδοποιήσει τα υπόλοιπα.

kalymniasvoice.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ