back to top
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση του Δήμου Λέρου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Αλζχάημερ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕκδήλωση του Δήμου Λέρου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Αλζχάημερ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Αλζχάημερ, το γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέρου οργάνωσε ανοιχτή ομιλία με θέμα «Μνήμη: Λειτουργία, διαταραχές και πρόληψη», ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και δωρεάν έλεγχο μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως «Πατριαρχείο», ο διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων ΠΑΝΑΚΕΙΑ, ψυχίατρος κύριος Πλατής Αναστάσιος μίλησε για τη μνήμη, τα προβλήματα που αυτή μπορεί να παρουσιάσει, τους παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν, καθώς και για τα μέσα πρόληψης των ανοιακών νοσημάτων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τις απορίες που είχε το κοινό.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεκίνησε και ο έλεγχος μνήμης μέσα από τα νευρο-ψυχολογικά τεστ που πραγματοποιούσαν η κυρία Καδή Χριστίνα ,κοινωνική λειτουργός και η κυρία Καλούδη Αγγελική, λογοθεραπεύτρια, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια ΑΡΣΙΝΟΗ. Παρά το ότι ήταν προγραμματισμένο η επιστημονική ομάδα να παραμείνει στο νησί μόλις μια ημέρα για την εξέταση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου παρατάθηκε η παραμονή τους για ακόμη μια ημέρα.

Κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού εξετάστηκαν 55 συνολικά άτομα, κυρίως γυναίκες. Σύμφωνα με τον κύριο Πλατή υπάρχουν πολλά κρούσματα άνοιας, τα οποία είναι κυρίως αγγειακού τύπου και οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης. Πολλά ήταν τα περιστατικά που παρουσίαζαν διαταραχές συναισθήματος κυρίως λόγω πένθους και χηρείας. Φάνηκε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που βιώνουν την κατάθλιψη προτιμούν να μένουν στο σπίτι παρά να επισκεφτούν κάποιον ειδικό αφού φοβούνται το στιγματισμό από τον κοινωνικό περίγυρο.  Όλα τα τεστ θα υποστούν περαιτέρω ανάλυση και οι εξεταζόμενοι θα ενημερωθούν αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να προβούν σε κλινικό έλεγχο.

Ευχαριστούμε ξανά την Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων ΠΑΝΑΚΕΙΑ και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια ΑΡΣΙΝΟΗ, για την άψογη συνεργασία. Επιπλέον ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παίσιο που μας παραχώρησε την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου καθώς και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, δίνοντας μας έτσι δύναμη να συνεχίσουμε τα προγράμματα προαγωγής υγείας του τόπου μας.

 

Ο Δήμαρχος Λέρου 

Κόλιας Μιχαήλ 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ