back to top
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ: Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, δεν αντέχει άλλο. Θα υπάρξει έκρηξη!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ: Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, δεν αντέχει άλλο. Θα υπάρξει έκρηξη!

Οργισμένη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Άδωνη ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ απέστειλε ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί των Λειψών με την έλειψη ιατρικού προσωπικού.

Ειδικότερα στη συγκεκριμένη επιστολή ο κ. Σπύρου αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμοι Κύριοι,

Μέχρι σήμερα υπερηφανευόμασταν ότι η Υγεία στο νησί μας βρισκόταν σ’ ένα επίπεδο πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Χώρας μας, της Πατρίδας μας και με τις τηλεφωνικές ή άλλες επαφές – παρεμβάσεις προσπαθούσαμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα τον τελευταίο χρόνο παρουσιάστηκαν, ελπίζοντας ότι γρήγορα θα επιλυθούν και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Το επίπεδο «υγείας» που είχαμε δεν ήταν αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών της Πολιτείας, αλλά της φιλότιμης προσπάθειας που έκαναν όλοι αυτοί που συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια (Εθελοντικές Οργανώσεις όπως: ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΑΛΛΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ κλπ) και οπωσδήποτε οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στο μικρό ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ του νησιού μας και φυσικότατα η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Τ.Α.

Σήμερα όμως έχουμε οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο, εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών που ασκείτε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις ιδιομορφίες των «Μικρών Νησιών» της Πατρίδας μας, πράγμα που πλέον προβλέπεται και από το άρθρο 110 του Συντάγματος.

ΚΑΙ ΘΕΤΩ το ερώτημα που έθεσα στον Υπουργό, που προς τιμή του μου τηλεφώνησε προ ημερών μετά την δική μου επείγουσα αίτηση: «Υπουργέ είστε και εσείς της άποψης ότι “Ο,ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ (ΕΙΜΑΙ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ???????? ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ?????? ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΗΤΑΝ: «ΟΧΙ» και με παρέπεμψε στο Γ.Γ. κ ΚΑΛΙΡΗ για τις λεπτομέρειες.

Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί μας το χαρακτηρίζουν από τα πιο οργανωμένα ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ και πάντα στην φιλοσοφία της κατοχύρωσης ενός Ελάχιστου Επιπέδου Υγείας . Σήμερα κινδυνεύουμε να μείνουμε τελείως χωρίς γιατρό!!!!!!!!

Κύριοι, επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για το τι είναι το «ελάχιστο» πρέπει να σας πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει και προσπαθούσαμε να το εφαρμόσουμε και στους Λειψούς “πιλοτικά”, με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη και του Προέδρου Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κου ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ Δημήτρη, τόσο παλαιότερα όσο και με την προηγουμένη Πολιτική Ηγεσία για να μην πούμε ότι σε αυτό είχαμε συμφωνήσει και την εποχή ακόμα των εγκαινίων του «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ» από τον κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ Δημήτρη, ανατρέποντας τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ» που προέβλεπε 2ο γιατρό Γενικής Ιατρικής, Παιδίατρο, Οδηγό Ασθενοφόρου ( σήμερα και πάντοτε ασκείται εθελοντικά από πολίτη του νησιού μας) κλπ κλπ κλπ …………

Σας προτείναμε και λύση για τα δύο βασικά εργαστήρια που είναι το Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, αποδεχόμενοι την πρόταση να καλυφθούν οι θέσεις από «Βοηθούς Ιατρικών επαγγελμάτων», αλλά πώς να ευδοκιμήσει, όταν ακόμα το «Ακτινολογικό εργαστήριο» δεν έχει ακτινοθωρακιστεί ?……….?? και όταν αυτές οι θέσεις που καλύπτονταν προσωρινά με συμβάσεις ενός έτους πήγαν να καλυφθούν στο τέλος οι προσληφθέντες έφυγαν άπραγοι γιατί το Νοσοκομείο της Λέρου, όπου υπαγόμαστε, δεν «μπορούσε» να καλύψει τα στοιχειώδη αναλώσιμα???????…… Και γι΄αυτά όμως σας έχουμε προτείνει λύσεις εδώ και χρόνια σαν αυτοδιοίκηση, αλλά τι να περιμένει κανείς όταν όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος περισσότερο από 10 φορές η Πρωτοβάθμια φροντίδα «πηγαίνει» στην ΤΑ και «ξαναφεύγει» στο κράτος ….στα χαρτιά βέβαια …….

Κύριοι,

οι αιτιάσεις περί δυσκολιών που παρουσιάζονται εξαιτίας των «Μνημονίων» και των «μεσοπρόθεσμων» δεν πείθουν πλέον κανένα γιατί και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ή δίκαιο αν θέλετε, αλλά και το Ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών νησιών, εκτός και αν συμφωνείτε με αυτό που λέει ο λαός μας: «Παρηγοριά στον άρρωστο ώστε να βγει η ψυχή του».

Το «ελάχιστο» εδώ και πολλά χρόνια έχει κατοχυρωθεί και ΕΧΕΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ ως εξής:

1. Ένας ή δύο γιατροί Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγους (το ένα ή δύο ή τρεις εξαρτάται από το μέγεθος του «Πολυδύναμου») που φεύγει άμεσα από εμάς……… τις επόμενες ημέρες.

2. Ένας ανειδίκευτος γιατρός ή ειδικευόμενος ή «αγροτικός», που είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε και επανέρχεται (υπήρχε και έφυγε)…….

3. Δύο βοηθούς ιατρικών επαγγελμάτων για να λειτουργούν τα εργαστήρια του «Αιματολογικού» και του «Ακτινολογικού» (βασικά εργαστήρια για τις όποιες αποφάσεις διαχείρισης του περιστατικού).

4. Το «Παραϊατρικό» προσωπικό που σήμερα στο νησί μας είναι το μόνο που υφίσταται.

5. Μια θέση Μαίας.

6. Ένα απλό σύστημα τηλεϊατρικής που χρόνια ακούμε και ακόμα δεν βλέπουμε συνδεδεμένο με τα μεγάλα ιατρικά Κέντρα της Χώρας μας.

7. Ελικοδρόμιο έχουμε!!!!!

8. Περιοδικές Επισκέψεις κλιμακίου Ιατρών του πλησιέστερου Νοσοκομείου στο μικρό νησί για να μην ταξιδεύει ο κόσμος στα Νοσοκομεία των υπολοίπων νησιών, που είναι ένα τεράστιο κόστος (εάν υπάρχουν βέβαια συγκοινωνίες – πλοία …….)

9. Εάν εκφραστεί διάθεση κάλυψης θέσης παιδιάτρου να γίνεται άμεσα αποδεχτή. Τόσο δύσκολο είναι σε μια χώρα που έχει 30% πλεονάζων ιατρικό προσωπικό να καλύψει αυτά τα κενά???????

Κύριοι,

Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Πέρασε η περίοδος της «ψευδαίσθησης» που είναι η τουριστική και έρχεστε όλοι εσείς για να περάσετε τις διακοπές σας και μας αξιολογείτε και πολύ «ευγενικούς» και «φιλόξενους». Θα υπάρξει έκρηξη. Δεν αντέχει άλλο!”

Ο Δήμαρχος

Μπενέτος Σπύρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ