back to top
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δημ. Κρεμαστινός: Θα παραμείνουν οι θέσεις των δασκάλων στα μικρά νησιά

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔημ. Κρεμαστινός: Θα παραμείνουν οι θέσεις των δασκάλων στα μικρά νησιά

Στην επίκαιρη ερώτηση του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού για την ανάγκη διατήρησης όλων των θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία των νησιών του Αιγαίου, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας απάντησε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Κρεμαστινός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Προσέρχομαι στη Βουλή όχι για να διεκδικήσω ξεχωριστά προνόμια για τα νησιά του Αιγαίου αλλά για να ζητήσω την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος, άρθρο το οποίο και προσωπικά συνέβαλα ώστε να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας. Βάσει του άρθρου αυτού θα  πρέπει ο κοινός νομοθέτης για οποιοδήποτε νόμο να προβλέπει την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής χώρας.

Κατά συνέπεια, σήμερα προσέρχομαι στη Βουλή για να ζητήσω την εφαρμογή του άρθρου αυτού όσον αφορά την παιδεία της νησιωτικής χώρας σε όλες της τις βαθμίδες, από τα πανεπιστήμια έως τα δημοτικά σχολεία, αλλά ιδιαίτερα για τη βασική παιδεία.

Γενικά είναι κατανοητή η πολιτική των συγχωνεύσεων ή των περιορισμών μόνον όταν υπάρχουν λόγοι που συνδέονται με την καλύτερη απόδοση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος σε οποιαδήποτε βαθμίδα, όμως είναι ακατανόητοι όταν συνδέονται αποκλειστικά με περιστολή δαπανών.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είμαι αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από Δήμους, Σχολεία και Συλλόγους Γονέων όλου του Αιγαίου, όπου υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι σχεδιάζονται περικοπές θέσεων εκπαιδευτικών, ακόμα και στα δημοτικά σχολεία.  Αυτό για τα νησιά του Αιγαίου θα ήταν καταστροφικό, έστω κι αν υπάρχουν λίγοι μαθητές σε ένα σχολείο.  Ιδιαίτερα, καταθέτω στα πρακτικά την επώνυμη διαμαρτυρία 541 πολιτών της Σύμης.

Σε περιοχές μικρών απομονωμένων νησιών, η εφαρμογή πολιτικής περικοπής θέσεων δασκάλων θα ισοδυναμεί με αναγκαία εγκατάλειψη των νησιών από τους κατοίκους τους, δεδομένου ότι κανένας γονιός δεν θα δεχθεί τα παιδιά του να έχουν υποδεέστερη μόρφωση από τα παιδιά της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρόκειται λοιπόν για Εθνική πολιτική, γεγονός το οποίο πρέπει να αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας.»

Ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα των νησιών, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα μικρά νησιά θα μείνουν ως έχουν, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα νησιά στα οποία ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Κρεμαστινός, δηλαδή Σύμη, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Λειψούς.

Τέλος, ο κ. Κρεμαστινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απάντηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα πρέπει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων των νησιών, καθώς, όπως τόνισε, δεν αποτελεί απλή απάντηση σε γραπτή ερώτηση, αλλά αποτελεί δέσμευση που καταγράφεται στα πρακτικά της Βουλής, επέχοντας πλέον ισχύ νόμου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ