back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Daniel Covadlo: Ένας φωτογράφος και σκηνοθέτης που έγινε λάτρης της Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥDaniel Covadlo: Ένας φωτογράφος και σκηνοθέτης που έγινε λάτρης της Λέρου

Γράφει η Νατάσα Σταμπόλη

Ήταν μια ζεστή μέρα στον παράδεισο… Μια πολύ ζεστή ημέρα, το Μελτέμι μας δρόσιζε λιγάκι εκείνο το γαλήνιο απόγευμα του Ιουλίου. Παρατήρησα έναν όμορφο μαυρισμένο άντρα να περνάει με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό (ένα μπλε λέιζερ) στον κόλπο των  Αλίντων προς την Παναγία του Κάστρο.Τον είδα να το πιλοτάρει με μεγάλη δεξιοτεχνία και να δαμάζει της θάλασσες της Λέρου.

Μόλις τελείωσε την βόλτα, βγήκε από το λέιζερ και ήρθε προς το μέρος μου και μου συστήθηκε!

“Είσαι πολύ έμπειρος ιστιοπλόος”, αναφώνησα και εκείνος χαμογέλασε και απάντησε:

“Είμαι φωτογράφος” Αναγνώρισα αμέσως την αργεντίνικη προφορά του.

“Τι είδους φωτογράφος;”

“Αληθινός” απάντησε.

“Είμαι σκηνοθέτης ταινιών”

“Πως σε λένε;”

“Ντάνιελ ΚΟΒΑΝΤΛΟ”.

“Δεν είσαι συγγραφέας;”

“Μιλάς για τον πατέρα μου”

“Είμαι φωτογράφος και σκηνοθέτης.”

Ένας διάσημος φωτογράφος και σκηνοθέτης τέχνης που έχει ένα γνωστό ατελιέ στη Μαδρίτη όπου εκείνος και η ομάδα του σκηνοθετούν και παράγουν υπέροχα διαφημιστικά σποτ για φημισμένους πελάτες όπως η Disney και η Intercontinental.

Έβγαλε ένα drone από την τσάντα τou και το έριξε στον αέρα καθώς περπατούσε στην παραλία και είπε ότι πρέπει να αποτυπώσει  το φως εκείνης της στιγμής.

Λίγες στιγμές αργότερα μου έδειξε ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων με τον ουρανό της Λέρου και τη θάλασσα του Λέρου, ήταν οι τέλειες εικόνές του νησιού μας!

Σε λίγες μέρες γίναμε φίλοι, οι ρίζες μου από την Λατινική Αμερική και η λαχτάρα μου να συνομιλήσω στη μητρική μου γλώσσα τα έκαναν όλα πολύ πιο εύκολα.

Ο πραγματικός δεσμός ήταν ότι ήμασταν και οι δύο ερωτευμένοι με αυτό το αυθεντικό νησί.

Ο Daniel Covadlo γεννήθηκε στην κοσμοπολίτικη πόλη του Μπουένος Άιρες και μεγάλωσε σε αυτήν την ταραγμένη χώρα.

Όντας ο γιος του γνωστού συγγραφέα Lazaro Covadlo που μετανάστευσε στη Βαρκελώνη διαφεύγοντας την καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα.

Χάρη στον διάσημου πατέρα του παρακολούθησε πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κήρυξε τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Ντάνιελ σε ηλικία στρατιωτικής θητείας έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του. Η σύρραξη  ήταν σύντομη και αφού η Αργεντινή  έχασε τον πόλεμο, η αιματηρή δικτατορία της μπήκε στην τελευταία της ευθεία και ο Ντάνιελ εντάχθηκε στον πολιτικό αγώνα εκείνων που ζητούσαν την επιστροφή της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα το 1982, αφήνοντας έναν θλιβερό απολογισμό με  30.000 εξαφανίσεις.

Ο Ντάνιελ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως απόφοιτος στο Ινστιτούτο Κινηματογραφικής Τέχνης και Φωτογραφίας Avellaneda και άρχισε να εργάζεται ως φωτορεπόρτερ στο πρακτορείο ειδήσεων “DIN”.

Αργότερα, ο Ντάνιελ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως καλλιτεχνικός φωτογράφος ως μαθητής του διάσημου Ούγγρου Εβραίου φωτογράφου Πέδρο Ροθ, ο οποίος κατέφυγε στην Αργεντινή το 1954 αφού διέφυγε από το γκέτο της Βουδαπέστης το 1945.

Το 1989 ο Ντάνιελ επέστρεψε στην Ισπανία εργαζόμενος σε σημαντικό στούντιο εξειδικευμένο στη διαφήμιση. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία αφιερωμένη στη φωτογραφία μόδας και τη διαφήμιση.

Το 2009, ο Daniel ένωσε τις δυνάμεις του με έναν άλλο διάσημο Αργεντινό φωτογράφο, τον Federico Marquez Palacios και μαζί ίδρυσαν την εταιρεία Workshooting, η οποία είναι σήμερα κορυφαίος παραγωγός και πραγματοποιεί καμπάνιες  οπτικοακουστικών μέσων και διεθνείς παραγωγές. Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, τη Δομινικανή Δημοκρατία, Κούβα, Τζαμάικα, Αργεντινή, Μαρόκο, Γαλλία και επί του παρόντος στην Ελλάδα.

Το 2012, ο Ντάνιελ απέκτησε ένα μικρό ιστιοφόρο με το οποίο ξεκίνησε να διασχίσει τη Μεσόγειο. Ένα όνειρο που είχε από την παιδική του ηλικία.

Το 2018 ταξιδέψε από την Σικελία στο Ιόνιο πέλαγος και στην συνέχεια περιηγήθηκε στα Δωδεκάνησα. Τον Δεκέμβριο του 2019 καλείται πίσω για να ολοκληρώσει μια σημαντική παραγωγή για ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Τζαμάικα.

Η πανδημία covid-19 διακόπτει τα σχέδιά του και τον εμποδίζει να συνεχίσει το ταξίδι του. Με την επιστροφή του από την Τζαμάικα, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το νησί μας και εντυπωσιάζετε από την ομορφιά του και την καλοσύνη των ανθρώπων του και στη συνέχεια αποφάσισε να μείνει μαζί μας, δημιουργώντας τη βάση του στο νησί της Λέρου από όπου εργάζεται με μια νέα ομάδα.

Σήμερα νιώθει Λεριός και είναι πολύ ευγνώμων για όλη την αγάπη που λαμβάνει  και τις ευκαιρίες που του προσφέρει το νησί μας. Σε “αντάλλαγμα” για την υπέροχη διαμονή στο Λέρο του ζήτησα να κάνει ένα βίντεο για την Λέρο, για τον δήμο και για τους ανθρώπους της! Και είπε Ναι!

Και αυτό έκανε…

Σήμερα έχει συσταθεί μια θυγατρική εταιρεία που ονομάζεται WorkShooting Greece
www.wsgreece.com

Ο Αλέξης Ντάρας και η Νατάσα Σταμπόλη βρίσκονται στο τιμόνι αυτού του πλοίου όπου ξεκινά ένα νέο ταξίδι.

Νατάσα Σταμπόλη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ