back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για αποχώρηση από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. ετοιμάζεται ο Δήμος Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΓια αποχώρηση από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. ετοιμάζεται ο Δήμος Λέρου

Την απειλή του να αποχωρήσει από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. φαίνεται πως ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Λέρου, αφού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Παρασκευή 25 Μαΐου θα συζητηθεί το θέμα σύστασης του νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου.

Όπως ξαναγράψαμε, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας απαίτησε να γίνει απευθείας ανάθεση της μελέτης θεσμοθέτησης του λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου ως πύλης εισόδου – εξόδου στην εταιρεία Aviamar ΕΠΕ, εκπρόσωποι της οποίας είχαν εμφανιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου σαν μελετητές για την ασφάλεια του λιμένα Αγίας Μαρίνας, χωρίς να τους έχει γίνει ανάθεση από το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π.

Όταν λοιπόν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. από μέλη του Δ.Σ. και υπαλλήλους του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. τονίστηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν κι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, ο Δήμαρχος Λέρου απείλησε μέσω του δημοτικού συμβούλου κ. Βιρβίλη με αποχώρηση, αφού όπως ανέφερε ο κ. Βιρβίλης όλα ήταν «μιλημένα». Τελικά, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης Αξιολόγησης Ασφάλειας και Σχεδίου Ασφάλειας της Λιμενικής Εγκατάστασης Αγίας Μαρίνας από την εταιρεία Δ. Ταγκαλάκης ΑΒΕΕ που αναδείχθηκε μειοδότρια στον σχετικό διαγωνισμό.

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε εντός του Απριλίου με δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Λέρου και του Προέδρου του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π. που ξεκίνησε με τις κατηγορίες του πρώτου για μη πραγματοποίηση λιμενικών έργων στη Λέρο τα προηγούμενα χρόνια και κατέληξε με την απαίτησή του να παραιτηθεί ο κ. Ελισσαίου. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Λέρου επέμεινε ότι είχε την προσωπική δέσμευση του κ. Ελισσαίου πως θα γίνει απευθείας ανάθεση της μελέτης ώστε να μην χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος, κάτι που ο κ. Ελισσαίου αρνήθηκε επιμένοντας πως υποσχέθηκε να βοηθήσει μέσα στα νόμιμα πλαίσια.

Πάντως, η διάθεση αποχώρησης του Δήμου Λέρου φάνηκε και από την Απόφαση 33/2012 του Δημάρχου Λέρου που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με την οποία ανατέθηκε απευθείας στην εταιρεία Aviamar ΕΠΕ η «Εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για την Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού στη Νήσο Λέρο» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Καταγραφή των υφιστάμενων λειτουργιών, προβλημάτων και αδυναμιών τόσο στα λιμάνια Λακκίου και Αγίας Μαρίνας όσο και στις μαρίνες του νησιού, καθώς και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή προώθηση του Θαλάσσιου Τουρισμού στο Νησί.
  • Τον σχεδιασμό και την προετοιμασία των απαιτούμενων υποδομών που θα επιτρέψουν την αδειοδότηση του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως «Θεσμοθετημένου Συνοριακού Σημείου Διέλευσης».
  • Την ανάλυση των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας προκειμένου να υπάρξει η μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση στο παραδοσιακό τμήμα και τις σημερινές λειτουργίες του λιμανιού.
  • Τις λειτουργικές διαδικασίες υποδοχής και εξυπηρέτησης Ημερόπλοιων από την Τουρκία στο Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας
  • Τις λειτουργικές διαδικασίες για την υποδοχή και εξυπηρέτηση Κρουαζιερόπλοιων τόσο στο Λακκί όσο και στην Αγία Μαρίνα, και με δεδομένη και την παράλληλη ή/και ταυτόχρονη εξυπηρέτηση άλλων πλοίων (ακτοπλόου γραμμής από/προς Πειραιά, ενδονησιωτική κυκλοφορία, εμπορικά πλοία, κλπ).
  • Τη συμμόρφωση των Λιμανιών και Μαρίνων της Νήσου Λέρου με τη Διεθνή και Ελληνική Νομοθεσία (Κώδικας ISPS, Κανονισμός (ΕΚ) 725/2004, Οδηγίας (ΕΚ) 65/2005, Κανονισμός (ΕΚ) 562/2006, Ν. 3622/2007).

Ειδικά η τελευταία αυτή εργασία ταυτίζεται απόλυτα με την μελέτη που ανέλαβε να εκπονήσει η εταιρεία Δ. Ταγκαλάκης ΑΒΕΕ για τον λιμένα Αγίας Μαρίνας καθώς και η εταιρεία G4S για τον λιμένα Λακκίου, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το πώς γίνεται δύο φορείς του δημοσίου να αναθέτουν την ίδια μελέτη σε διαφορετικές εταιρείες.

Τέλος, το πού πάνε τα πράγματα φάνηκε την περασμένη Παρασκευή που δεν υπήρξε απαρτία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π., αφού για πρώτη φορά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ουδείς εκπρόσωπος της Λέρου παρουσιάστηκε.

Πηγή: patmostimes.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ