back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Απόφαση του Πρωτοδικείου Κω επιτρέπει σε Αφγανό γάμο με Λεριά

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑπόφαση του Πρωτοδικείου Κω επιτρέπει σε Αφγανό γάμο με Λεριά

Με την υπ’ αριθμ. 390/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω χορηγήθηκε άδεια γάμου σε έναν Αφγανό, που ζήτησε πολιτικό άσυλο και δεν μπορούσε να προσκομίσει δικαιολογητικά από τη χώρα καταγωγής του.

Το δικαστήριο υποκατέστησε τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά με απλές υπεύθυνες δηλώσεις σε ευθεία εφαρμογή αρ. 8,12 ΕΣΔΑ και αρ. 7,9 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση η απαίτηση εκ μέρους των διοικητικών αρχών και υπηρεσιών της χώρας για την προσκόμιση πιστοποιητικού αγαμίας από την οικεία προξενική ή έτερη αρμόδια αρχή του κράτους της ιθαγένειας του αλλοδαπού περί ανυπαρξίας κωλύματος τέλεσης γάμου, καίτοι επιβάλλεται κατά νόμο, πρέπει ωστόσο να υποχωρεί σε κάθε περίπτωση που η προσκόμιση του οικείου πιστοποιητικού καθίσταται ανέφικτη, όπως στην περίπτωση των πολιτικών προσφύγων και των εξομοιούμενων προς αυτούς αιτούντων άσυλο, των οποίων οι σχέσεις με το κράτος της ιθαγένειάς τους έχουν κατά τεκμήριο πάντα διαρραγεί ανεπανόρθωτα.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Λέρου κακώς αρνήθηκε τη χορήγηση στον αιτούντα άδειας τέλεσης πολιτικού γάμου με μια κάτοικο Λέρου, καθόσον, σύμφωνα και με τα προεκτεθέντα, συντρέχουν in concreto στο πρόσωπο του αιτούντος οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η υπό κρίση αίτηση να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικώς βάσιμη και να χορηγηθεί στον αιτούντα η άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στο διατακτικό της παρούσας.

Βήμα της Κω

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ