back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από τη Λέρο κατάγεται ο Γιάνης Βαρουφάκης!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑπό τη Λέρο κατάγεται ο Γιάνης Βαρουφάκης!

Αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο ανά τον κόσμο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Είτε ως καθηγητής Οικονομικών, είτε ως υπουργός, είτε με το ντύσιμο, το χαμόγελο και το δυναμισμό τους, σε κάθε εμφάνισή του οι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων παγκοσμίως μέσων ενημέρωσης τρέχουν ξοπίσω του.

Όσο για τους Έλληνες πολίτες είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, μαζί με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτά, βέβαια, είναι γνωστά.

Εκείνο, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δωδεκανησιακές ρίζες.

Συγκεκριμένα κατάγεται από τη Λέρο, όπου η οικογένειά του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια της Ιταλοκρατίας.

Ο προπάππος του Γεώργιος Βαρουφάκης όπως επιβεβαιώνεται από το ιστορικό αρχείο της Λέρου, διατέλεσε δημογέροντας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της ελληνικής παιδείας και παράδοσης.

Το όνομα του δημογέροντα Γεωργίου Βαρουφάκη μνημονεύεται ιδιαίτερα στο εξαίρετο βιβλίο του Γιώργου Χρυσούλη, που εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια, με τίτλο “Εφορεία Σχολών Λέρου 1889-1912”.

Στα χρόνια εκείνα πολλοί Λεριοί ξενιτεύτηκαν στην Αίγυπτο, όπου δημιούργησαν μιαν ισχυρή Λεριακή Παροικία, η οποία διατηρεί τις στενές σχέσεις με την πατρώα γη, και τους κατοίκους της, σε οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ανάμεσά τους και η οικογένεια Βαρουφάκη, που έζησε στο Κάιρο.
Εκεί γεννήθηκε το 1925 και σπούδασε ο πατέρας του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γεώργιος Βαρουφάκης, πρόεδρος σήμερα της “Χαλυβουργικής”  και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διατηρεί ακόμα τις επαφές του με το νησί της Άρτεμης και παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν εκεί.

Όπως βεβαιώνει ο κ. Γιώργος Χρυσούλης, όταν ο πατέρας του υπουργού Οικονομικών πληροφορήθηκε την έκδοση του βιβλίου του μ’ επιστολή του τού ζήτησε να του αποστείλει τρία βιβλία, για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Όσο για το σημερινό υπουργό Οικονομικών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, και οι αριστερές τάσεις του διαμορφώθηκαν από τα παιδικά του χρόνια, καθώς ο πατέρας του φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο για τις αριστερές πεποιθήσεις του.
Τα υπόλοιπα, για τις σπουδές και την πανεπιστημιακή του καριέρα, είναι πλέον γνωστά.

rodiaki.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ