back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακοίνωση ΚΚΕ Κ.Ο. Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑνακοίνωση ΚΚΕ Κ.Ο. Λέρου

Η είδηση των προηγούμενων ημερών με τα τέσσερα νεκρά παιδιά και μια γυναίκα στο ναυάγιο ξεριζωμένων στο  νησί μας έχει συγκλονίσει  όλο τον λαό της Λερού.

Το απάνθρωπο νομοθετικό πλαίσιο που είναι στημένο, το οποίο  εγκλωβίζει και ταυτόχρονα εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους στην προσπάθεια τους να βρουν την “γη της επαγγελίας” , προδιαγράφει την τραγική κατάληξη ναυαγίων, προχθές στην Λέρο και σήμερα στην Λέσβο.

Όσα απαγορευτικά και να στήσουν, όσους κατασταλτικούς μηχανισμούς τύπου  Frontex , ΝΑΤΟ κ.α. και να ενεργοποιήσουν δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ροές που φουντώνουν από την φτώχεια και τους πολέμους.

Όλοι αυτοί  οι απελπισμένοι  άνθρωποι αγνοώντας τους κινδύνους, πέφτουν θύματα διακινητών που φυτρώνουν  σαν τα μανιτάρια, στον άπλετο χώρο των απελάσεων, της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, της λίστας «ασφαλών χωρών» κτλ.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και εγκληματικές τόσο για την ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα στο προεκλογικό «σκυλοκαβγά» παρουσιάζονται ως σωτήρες, ενώ είναι  οι ίδιοι που ευθύνονται.

Είναι αυτές οι δυνάμεις που στήριξαν τείχη και φράχτες, που συμφώνησαν και υπέγραψαν την άγρια εκμετάλλευση  των δύσμοιρων ανθρώπων, ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις «Μανωλάδες»  των μεγαλοτσιφλικάδων ή στις γαλέρες των μεγαλοξενοδόχων.

Η ΚΟΒ Λέρου καλεί τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές του νησιού να μην αποδεχτούν ως “κανονικότητα”  τα ναυάγια  και τους νεκρούς στις θάλασσές μας.

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους  με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Σφίγγουμε το χέρι  και παραδειγματιζόμαστε από  όλους αυτούς που ήδη το έκαναν, άλλος συνδράμοντας εθελοντικά στην αναζήτηση των αγνοούμενων, άλλος αποστέλλοντας είδη πρώτης ανάγκης, άλλος καταβάλλοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια και πέραν των εργασιακών του καθηκόντων, για την άμεση κάλυψη των πρώτων τους αναγκών σε σίτιση, στέγαση, ρουχισμό, για την υγειονομική και ψυχοκοινωνική τους περίθαλψη.

Καλούμε  τους κατοίκους της Λέρου να καταδικάσουν στην συνείδησή τους  κυρίως, όμως και έμπρακτα με την πάλη τους, την  πολιτική που για τα κέρδη των λίγων, αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως εμπόρευμα, τους λαούς σαν πιόνια στην σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και δεν διστάζει είτε με στρατιωτικούς πολέμους είτε με οικονομικούς,  να οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπων σε εξαθλίωση και ξεριζωμό, κάνοντας τους ακόμα πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση τους από διάφορους τυχοδιώκτες,  μετατρέποντας σε μονόδρομο τις επιλογές τους  ρισκάροντας  τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.

Καλούμε όλους όσους νιώθουν θλίψη και οργή για το περιστατικό, να τα μετατρέψουν σε αποφασιστικότητα και δράση ενάντια σε μια σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία και να παλέψουν για μια νέα κοινωνία στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές, την μόνη πολιτική δύναμη που δεν παζαρεύει σε στρογγυλά τραπέζια με τους λύκους τα κεφάλια όλων μας, αλλά διεκδικεί στους δρόμους, στα τοπικά συμβούλια, στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο το δίκιο των πολλών, το δίκιο των λαών!

  • Απαιτούμε την ολόπλευρη προστασία των διασωθέντων και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου.
  • Διεκδικούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
  • Να δημιουργηθούν Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απόδοση ασύλου στους ξεριζωμένους και η γρήγορη μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
  • Καλούμε τον λαό της Λέρου να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που αποτελεί τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ