Η Wall Street Journal, οι New York Times και άλλα μέσα επιχειρούν, με απτά παραδείγματα, να εξηγήσουν ότι ένας δασμολογικός πόλεμος, ιδίως εναντίον του Καναδά και του Μεξικού, θα αποδειχτεί ζημιογόνος για την οικονομία των ΗΠΑ και, κυρίως, για τους αμερικανούς καταναλωτές
Από τότε που χαρακτήρισε τον δασμολογικό πόλεμο του αμερικανού προέδρου ως τον «πιο ανόητο στην Ιστορία», η Wall Street Journal –η πιο συντηρητική και λιγότερο αντι-τραμπική από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ– δεν σταματά να προσπαθεί να εξηγήσει στον Ντόναλντ Τραμπ γιατί οι δασμοί, ιδιαίτερα εκείνοι κατά του Καναδά και του Μεξικού, θα είναι ζημιογόνοι για την οικονομία των ΗΠΑ και, κυρίως, για τους αμερικανούς καταναλωτές.
«Οι δασμοί είναι φόροι και οι πιο πρόσφατοι δασμοί του Τραμπ εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε μια ετήσια αύξηση των φόρων κατά περίπου 150 δισ. δολάρια ετησίως. Οι φόροι είναι αντι-ανάπτυξη. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, ύψους 25%, στον Καναδά και στο Μεξικό.
Οι φόροι στα σύνορα και η αβεβαιότητα που επιφέρουν, επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών» υπενθύμισε την Τετάρτη 5/3 σε κεντρικό άρθρο της η Wall Street Journal. Μετά από πολλά παραδείγματα ανεπιθύμητων και αντιπαραγωγικών επιπτώσεων (οι δασμοί του Τραμπ στον Καναδά και στο Μεξικό θα επιφέρουν σχεδόν σίγουρα αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, των φρούτων και των λαχανικών, των λιπασμάτων, των γεωργικών λιπασμάτων, των επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και της αγαπημένης μπίρας των Αμερικανών, της Especial, η οποία παρασκευάζεται στο Μεξικό) η εφημερίδα καταλήγει ότι «ο δασμολογικός οργασμός του Τραμπ είναι ο θρίαμβος της ιδεολογίας επί της κοινής λογικής. Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος θα έρθει σύντομα στα σύγκαλά του».
Οι New York Times, από την πλευρά τους, επέλεξαν να εξηγήσουν με συγκεκριμένα παραδείγματα πόσο δύσκολο είναι να οριστεί τι είναι ένα «εισαγόμενο αυτοκίνητο»: για παράδειγμα, τα περισσότερα εξαρτήματα ενός Toyota Rav4, που εισάγεται από τον Καναδά, κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα εξαρτήματα ενός Nissan Rogue, που συναρμολογείται στις ΗΠΑ, εισάγονται από την Ιαπωνία (το οποίο σημαίνει πως θα αυξηθεί η τιμή του εάν επιβληθούν δασμοί και στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου).
Επιπλέον, όπως σημείωσε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ο Σαμ Φιοράνι, αντιπρόεδρος της εταιρείας ερευνών AutoForecast Solutions, «οι τιμές των οχημάτων θα ήταν λιγότερο προσιτές αν όλα τα εξαρτήματά τους κατασκευάζονταν στην ίδια χώρα».
Ωσάν, λοιπόν, να διάβασε το ρεπορτάζ των New York Times ο Ντόναλντ Τραμπ, το απόγευμα της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ ανακοίνωσε πως αναβάλλεται για έναν μήνα η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό. «Ζούμε σε έναν κόσμο βαθιά αλληλεξαρτώμενο, όπου με κάθε εφοδιαστική αλυσίδα φτάνουμε στο τελικό προϊόν που πωλείται στους καταναλωτές, μετά από μεγάλο αριθμό συνοριακών διελεύσεων πρώτων υλών ή ημικατεργασμένων προϊόντων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο καταμερισμός της εργασίας σημαίνει ότι τα αμερικανικά αυτοκίνητα συναρμολογούνται σε μεγάλο βαθμό στο Μεξικό, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο διυλίζεται στον Καναδά.
Ως εκ τούτου, οι αμερικανικοί δασμοί θα βλάψουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων που παράγονται σε αλυσίδες εφοδιασμού που μπορούν να τροποποιηθούν και να υποκατασταθούν μόνο εν μέρει […] Μόνο μεσοπρόθεσμα, εάν διατηρηθούν σε ισχύ, οι δασμοί προκαλούν αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού» εξήγησε σε άρθρο του στην εφημερίδα L’Avvenire ο ιταλός οικονομολόγος Λεονάρντο Μπεκέτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata.
«Μια άλλη μεσοπρόθεσμη συνέπεια είναι η αναδιάταξη των εμπορικών ροών, στο πλαίσιο της οποίας ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από τους δασμούς, ενώ περιορίζονται οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας που τους επιβάλλει.
Οι δασμοί είναι, λοιπόν, ζημιογόνοι, τόσο για αυτούς που τους επιβάλλουν όσο και για εκείνους που τους υφίστανται: περιορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων». Επί τούτου ο Economist σημειώνει ότι «καθώς οι υψηλότερες τιμές επιβαρύνουν την κατανάλωση και την παραγωγή, οι δασμοί του θα μπορούσαν να μειώσουν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.
Η αβεβαιότητα σε σχέση με την εμπορική πολιτική έχει αυξηθεί, το οποίο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να περιορίσουν τις επενδύσεις». Δεδομένου όμως ότι, παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις, ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει και, πολύ πιθανώς, να επεκτείνει τον εμπορικό του πόλεμο (το σκεπτικό είναι «αν πουλάς τα προϊόντα σου στην Αμερική θα σου επιβάλω δασμούς, αλλά αν έρθεις να τα παράγεις εδώ θα σου μειώσω τους φόρους»), πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ευρώπη;
Μιλώντας στην Corriere della Sera, o περιφερειάρχης του Βένετο (το οποίο εξάγει πληθώρα προϊόντων στις ΗΠΑ) Λούκα Τζάια χαρακτήρισε τους δασμούς «μάστιγα». Υπενθυμίζοντας όμως ότι στην καταστροφική συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως «δεν μπορείς να κάνεις καμία συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς», ο διοικητής μιας από τις πιο πλούσιες περιφέρειες της Ιταλίας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση των 450 εκατ. κατοίκων και της ακμάζουσας αγοράς της είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις, αρκεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Τραμπ ενωμένη.
Πηγή: Protagon.gr