back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρισμός: Τα αεροπλάνα επιστρέφουν στους ελληνικούς αιθέρες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΤουρισμός: Τα αεροπλάνα επιστρέφουν στους ελληνικούς αιθέρες

Δειλά δειλά τα αεροπλάνα επιστρέφουν στους αιθέρες. Πρόκειται για εξέλιξη που έχουν προβλέψει οι παράγοντες των αερομεταφορών ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που καλύπτει 44 ευρωπαϊκές χώρες, είχε εκτιμήσει πως η αεροπορική κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη Απριλίου.

Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία του Eurocontrol για το διάστημα από τις 29 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (21/4 έως 28/4), με την Ελλάδα να εντάσσεται στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων και αναχωρήσεων.

Σε απόλυτους αριθμούς, στις 5 Μαΐου ο αριθμός των ημερήσιων πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια είναι ο μικρότερος –αν και αυξημένος συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν– σε σχέση με τους αερολιμένες των υπόλοιπων εννέα χωρών. Οι συνολικές πτήσεις στην Ελλάδα, δηλαδή, διαμορφώθηκαν σε 416, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία να ανήκουν στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την υψηλότερη δραστηριότητα πτήσεων, εμφανίζοντας καθεμία τετραψήφιο αριθμό –από 1.040 έως 1.930– αφίξεων και αναχωρήσεων.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των πτήσεων στην Ελλάδα, που καταλαμβάνει τη δέκατη θέση στη σχετική κατάταξη, σε επίπεδο ποσοστού, που ανέρχεται στο 26%, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από αυτή της Ισπανίας (+28%). Στην έκτη έως και την ένατη θέση της σχετικής λίστας βρίσκονται η Τουρκία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα καταλαμβάνει την έβδομη θέση στη δεκάδα των αεροδρομίων (Φρανκφούρτη, Αμστερνταμ, Κωνσταντινούπολη – IGA, Παρίσι – «Σαρλ ντε Γκωλ», Μαδρίτη – Μπαράχας, Λονδίνο – Χίθροου, Βαρκελώνη, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη – «Σαμπιχά Γκιοκτσέν») με την υψηλότερη δραστηριότητα πτήσεων. Επίσης, εάν ληφθεί ως χρονικό σημείο αναφοράς μόνον η Τετάρτη 5 Μαΐου, οπότε οι αφίξεις – αναχωρήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» διαμορφώθηκαν σε 291, η αύξηση, έναντι δύο εβδομάδων πριν, διαμορφώνεται στο 29%.
Ωστόσο, παρά τις βελτιωμένες αυτές επιδόσεις, το χάσμα ανάμεσα στον αριθμό των πτήσεων του διαστήματος 29 Απριλίου-5 Μαΐου και της αντίστοιχης περιόδου του 2019 παραμένει βαθύ, με τις αφίξεις – αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας να είναι μειωμένες κατά 58%.

Η αύξηση των πτήσεων στους ελληνικούς αιθέρες αποδίδεται, σύμφωνα με το Eurocontrol, στα δρομολόγια εσωτερικού ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, όπως η Aegean. Αντίστοιχη είναι η τάση –δηλαδή, την αύξηση των πτήσεων τροφοδοτούν ως επί το πλείστον τα δρομολόγια στο εσωτερικό των χωρών– στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Πάντως, η βελτίωση του αριθμού των πτήσεων δεν σηματοδοτεί κατ’ ανάγκην, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών, η οποία εξαρτάται από κρίσιμες παραμέτρους, όπως ο βαθμός πληρότητας των αεροσκαφών, το μέσο έσοδο και το μέσο κόστος ανά χιλιομετρική θέση (υπολογίζεται διαιρώντας τη συνολικά διανυόμενη απόσταση μιας πτήσης σε χλμ. με τον αριθμό των επιβατών).

Με τα δεδομένα αυτά, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, με τον ΕΟΤ και την Aegean να παρουσιάζουν την Τρίτη 11 Μαΐου τη νέα κοινή καμπάνια τους και το προωθητικό βίντεο αυτής με τίτλο «Sunshine Discount». Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά που ο ΕΟΤ πραγματοποιεί πρόγραμμα συνδιαφήμισης σε συνεργασία με την Aegean, το οποίο, λόγω και της πανδημίας, υλοποιείται μέσω του Διαδικτύου, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητά του, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ