back to top
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Οι σοβαρές επιπτώσεις μιας «αθώας» ανάρτησης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Οι σοβαρές επιπτώσεις μιας «αθώας» ανάρτησης

«Διαγράφω κατινιές». Με αυτό το λακωνικό σχόλιο απάντησε προχθές ο Νίκος Καρανίκας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο φέισμπουκ -ο οποίος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος από όλους- δημοσιεύματος με τίτλο «Του είπαν ότι του απέμεναν 18 μήνες ζωής -Να πώς γιάτρεψε παράνομα τον καρκίνο του».

Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού πάντως δεν διέγραψε ως «κατινίστικο» το σχόλιο ότι «ευτυχώς γιατί χάρη στην κυβέρνηση ο χρόνος για χημειοθεραπείες είναι καταδικαστικός για τους καρκινοπαθείς».

Ισως δεν το έχει αντιληφθεί, ενδεχομένως θεωρεί και πάλι ότι δέχεται συντονισμένη επίθεση από τη διαπλοκή ή κάτι τέτοιο, αλλά το ατόπημα του κ. Καρανίκα είναι πολλαπλό.

Καταρχήν δημοσίευσε μια ψευδή είδηση, όπως με συνοπτικές διαδικασίες απέδειξε η ιστοσελίδα κατάρριψης αστικών μύθων, Ελληνικά Hoaxes, και ειδικότερα ο ερευνητής Γιώργος Ζαβοδημητράκης. Το άρθρο της ιστοσελίδας cosmo-scope.com που ανήρτησε αναφέρει με λίγα λόγια ότι ο 33χρονος Davis Hibbit από την Αγγλία ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο σταμάτησε τις χημειοθεραπείες και ακολούθησε μια θεραπεία με έλαιο κάνναβης που τελικά τον γιάτρεψε. 

Από μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ προκύπτει ως πηγή της είδησης ένα ρεπορτάζ της Daily Mail από τον Απρίλιο του 2015. Εκεί διαβάζουμε ότι ο Hibbit πράγματι έπαιρνε λάδι κάνναβης, αλλά υποβαλλόταν ταυτόχρονα σε χημειοθεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα τελικά να θεραπευτεί. Η ελληνική ιστοσελίδα αφαίρεσε από την «είδηση» την μάλλον κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια.

Δυστυχώς επίσης ο Hibbit δεν είναι πια καθαρός από καρκίνο. Οπως ο ίδιος έγραψε στη σελίδα του στο φέισμπουκ, τον περασμένο Φεβρουάριο διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο ανέφερε ότι εμφάνισε καρκίνο και στον εγκέφαλο. Δηλώνει πάντως έτοιμος να πολεμήσει ξανά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στον νέο σύμβουλο του πρωθυπουργού αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ούτε φυσικά και τα σχόλια από συγγενείς καρκινοπαθών που δίνουν σήμερα τη μάχη και διαβάζουν ανυπόστατα άρθρα για θαυματουργές θεραπείες.

Ωστόσο, προβληματική είναι, ειδικά για κάποιον που είναι θαμώνας στο μεγαρο μαξίμου, και η αλίευση ειδήσεων και δη ιατρικής φύσης από ιστοσελίδες χωρίς κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας.

Το cosmo-scope το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Καρανίκας δημοσιεύει άρθρα όπως «20 τρόποι να αναγνωρίσετε τον αληθινά καλό σύντροφο ζωής», «φυτέψτε το δικό σας κουρκουμά» και «αυτή η γυναίκα θεράπευσε τον καρκίνο σταδίου 4 χωρίς χημειοθεραπείες».

Ως πηγή συνήθως αναφέρεται το awakengr.com, έτερο ανυπόληπτο σάιτ «για την αφύπνιση και την προσωπική δύναμη», με άρθρα όπως «αν ψάχνεις το φως, δες το μέσα σου» και «τα ΜΜΕ θέλουν τους ανθρώπους να αισθάνονται θυμό, φόβο και μίσος», που με τη σειρά του έχει αλιεύσει από το μπλογκ ermionh.blogspot.gr και ούτω καθεξής.

Κι αν τα παραπάνω αγγίζουν τη σφαίρα του γελοίου, υπάρχει και η σοβαρή πλευρά.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια μεγάλη εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της διάθεσης σκευασμάτων κανναβιδιόλης (CBD), της μη ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης που έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθένειες όπως το HIV, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία κ.α. Ηδη η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη σε 14 χώρες στην Ευρώπη και σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ. Η διάδοση ψευδοϊατρικών ειδήσεων όπως η παραπάνω ευτελίζουν τη σοβαρή ιατρική έρευνα που λαμβάνει χώρα διεθνώς και υπονομεύουν τον αγώνα των ασθενών και των οικογενειών τους που εκτός από την προκατάληψη καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη βλακεία.

kathimerini.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ