back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε ποιους ηλικιωμένους τα συμπληρώματα ασβεστίου συνδέονται με πρόωρο θάνατο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΣε ποιους ηλικιωμένους τα συμπληρώματα ασβεστίου συνδέονται με πρόωρο θάνατο

Τα συμπληρώματα ασβεστίου, που χορηγούνται σε ηλικιωμένους για να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ εκείνων με στένωση της αορτικής βαλβίδας και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Η αορτική στένωση εμφανίζεται όταν η αορτική βαλβίδα, η κύρια βαλβίδα εκροής της καρδιάς, σκληραίνει και στενεύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να ανοίξει πλήρως, μειώνοντας ή εμποδίζοντας τη ροή του αίματος από την καρδιά στην κύρια αρτηρία (αορτή) και στο υπόλοιπο σώμα. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η αντικατάσταση της ελαττωματικής βαλβίδας, μια διαδικασία γνωστή ως αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν τι πιθανό αντίκτυπο μπορεί να έχουν αυτά τα συμπληρώματα στον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακή νόσο, την ανάγκη για αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, καθώς και την εξέλιξη της στένωσης της αορτής στους ηλικιωμένους.

Έτσι, παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς 2657 ασθενών (μέσης ηλικίας 74 ετών, 42% γυναίκες) με ήπια έως μέτρια στένωση της αορτής μεταξύ 2008 και 2018. Η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν πάνω από 5,5 χρόνια.

Όσοι έπαιρναν συμπληρώματα είχαν πιο συχνά διαβήτη και στεφανιαία νόσο από εκείνους που δεν έπαιρναν. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έπαιρναν φάρμακα, να είχαν κάνει μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας και να χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης, 540 άτομα (20,5%) πέθαναν: 150 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο, 155 από άλλα αίτια και 235 από άγνωστα αίτια. Σε 774 άτομα (29%) αντικαταστάθηκε η αορτική βαλβίδα. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων σε κάθε μία από τις ομάδες ανέπτυξε σοβαρή στένωση αορτής μετά από 5 χρόνια.

Η συμπληρωματική βιταμίνη D από μόνη της δεν φάνηκε να επηρεάζει την επιβίωση. Αλλά το συμπληρωματικό ασβέστιο συν τη βιταμίνη D σχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο (31%) κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και διπλασιασμό του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου. Και επίσης σχετίστηκε με 48% αυξημένο κίνδυνο αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δεν προσφέρει κανένα [καρδιαγγειακό] όφελος και αντίθετα μπορεί να αντανακλά αυξημένο συνολικό κίνδυνο αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας και θνησιμότητας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο στο περιοδικό Heart.

Θάνος Ξυδόπουλος

zougla.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ