Η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής σe προχωρημένo στάδιo. Ενώ το αλκοόλ θεωρείται ένας από τους κύριους ενόχους της ηπατικής νόσου, η επίδραση ορισμένων γλυκαντικών όπως η φρουκτόζη θεωρείται εξίσου επιβλαβής.

Να σημειωθεί πως οι κίνδυνοι των ραφιναρισμένων σακχάρων για την υγεία μας είναι γνωστοί, αλλά δεν προκαλούν όλοι ίσες ποσότητες βλάβης.

Το WebMD εξηγεί: «Η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι μόνο κακή για τα δόντια καθώς μπορεί να βλάψει και το συκώτι. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες και το σιρόπι καλαμποκιού προκαλούν μια λιπαρή συσσώρευση που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο».

Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο καταστροφική για το ήπαρ όσο το αλκοόλ, ακόμα και αν δεν είστε υπέρβαροι».

Υπάρχει μια πληθώρα γλυκαντικών που βρίσκονται κρυμμένα σε αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα και γλυκά, αλλά το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι το σιρόπι καλαμποκιού.

Μάλιστα, σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 η υπερβολική κατανάλωση υψηλής φρουκτόζης συσχετίστηκε άμεσα με ουλές στο ήπαρ.

Ο Manal Abdelmalek, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας/Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης συσχετίστηκε με ουλές στο ήπαρ ή ίνωση μεταξύ των ασθενών με NAFLD».

Στο NAFLD, το υπερβολικό λίπος αποθηκεύεται μέσα στα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας το όργανο να εκτελεί κανονικές λειτουργίες. Έτσι η φλεγμονή του ήπατος και η ηπατική βλάβη, οδηγούν στην πιο επιθετική μορφή της ασθένειας.

Το ένοχο σιρόπι καλαμποκιού

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης προκαλεί βλάβη όταν συσσωρεύεται μέσα στο ήπαρ, καθώς στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λίπους μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως λιπογένεση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει κίρρωση (ο ιατρικός όρος για ουλές τελευταίου σταδίου στο ήπαρ).

Οι ουλές του ήπατος μπορούν, με τη σειρά τους, να θέσουν τις βάσεις για αρκετές άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης υγρών στην κοιλιά και του οιδήματος στις φλέβες του οισοφάγου, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Τα σημάδια κίρρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, υπνηλία ή μπερδεμένη ομιλία.

Τι είναι η φρουκτόζη;

Όλοι οι υδατάνθρακες αποτελούν απλά σάκχαρα που ονομάζονται μονοσακχαρίτες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η γλυκόζη, η γαλακτόζη και η φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη είναι μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται κυρίως στα φρούτα, αλλά είναι επίσης ένα βασικό συστατικό της επιτραπέζιας ζάχαρης.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης είναι η ικανότητά της να μειώνει τη σύνθεση των λιπιδίων του αίματος. Έτσι όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα της πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα.

Επιπλέον, η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ευτυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσθήκη υγιεινών τροφίμων και ποτών στη διατροφή, η μείωση του βάρους και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου.

onmed.gr