back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η λήξη μιας υπηρεσίας ψηφιακής κρυπτογράφησης έριξε το Internet

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗ λήξη μιας υπηρεσίας ψηφιακής κρυπτογράφησης έριξε το Internet

Την Πέμπτη (30-9-2021) η λήξη μιας βασικής υπηρεσίας ψηφιακής κρυπτογράφησης έριξε το Internet – για την ακρίβεια μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις διακοπές του internet που επηρέασαν εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες.

Γιγαντιαίες τεχνολογικές εταιρείες – όπως η Amazon, η Google, η Microsoft και η Cisco, καθώς και πολλές μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας – αντιμετώπιζαν μια ατελείωτη σειρά θεμάτων μέχρι το τέλος της νύχτας. Τα προβλήματα προκλήθηκαν από την λήξη ενός δημοφιλούς ψηφιακού πιστοποιητικού που κρυπτογραφεί και προστατεύει τη σύνδεση μεταξύ συσκευών και ιστότοπων στο διαδίκτυο. Το πιστοποιητικό εκδίδεται από το Let’s Encrypt, τον μεγαλύτερο εκδότη τέτοιων πιστοποιητικών στον κόσμο.

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν ένα μήνυμα σφάλματος στα τηλέφωνα, τους υπολογιστές ή τα έξυπνα gadget τους τις τελευταίες 24 ώρες που αναφέρουν λεπτομερώς ορισμένα προβλήματα σύνδεσης στο internet λόγω προβλήματος με το πιστοποιητικό, σύμφωνα με τον Scott Helme, ερευνητή ασφάλειας στο Internet και γνωστό εμπειρογνώμονα στον κυβερνοχώρο.

Υπήρχε μια προσδοκία πριν από τη λήξη του πιστοποιητικού, είπε η Helme, ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί σε gadget και συσκευές που αγοράστηκαν πριν από το 2017 που χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό Let’s Encrypt και δεν έχουν ενημερώσει το λογισμικό τους. Ωστόσο, πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα την Πέμπτη παρά το γεγονός ότι διέθεταν καινούριες συσκευές με ενημερωμένο λογισμικό.

Δεκάδες μεγάλα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη λήξη του πιστοποιητικού, όπως οι υπηρεσίες cloud computing για Amazon, Google και Microsoft, υπηρεσίες IT και ασφάλειας cloud για τη Cisco, πωλητές που δεν μπορούν να συνδεθούν στο Shopify, παιχνίδια στο RocketLeague και workflows στο Monday.com.

Αυτό το πρόβλημα έχει πέσει στο ραντάρ πολλών μεγάλων κατασκευαστών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών Big Tech όπως η Apple, η Google, η Sony και η Microsoft – καμία από τις οποίες δεν έχει ανακοινώσει το οτιδήποτε στους πελάτες της σχετικά με το ζήτημα, δήλωσε ο Helme στο Washington Examiner την Τετάρτη πριν την λήξη του πιστοποιητικού.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημαντικά ψηφιακά πιστοποιητικά που λήγουν από την εμφάνιση του διαδικτύου στη δεκαετία του 1980.

Πηγή: secnews.gr, yahoo.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ