back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η δύναμη του τσιμέντου και οι νέες μπίζνες για το «πράσινο» σκυρόδεμα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗ δύναμη του τσιμέντου και οι νέες μπίζνες για το «πράσινο» σκυρόδεμα

 

Γκέιτς και Μπέζος στο νέο κύμα επενδυτών, αλλά θα πετύχουν;

«Είναι το πιο δημοκρατικό υλικό», δήλωσε για το τσιμέντο, ο Admir Masic, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, καθώς η χρήση του είναι τόσο ευρεία. Από την κατασκευή κτιρίων, μέχρι δρόμων και γεφυρών.

Είναι το δεύτερο περισσότερο χρησιμοποιούμενο υλικό στον κόσμο μετά το νερό, είναι δημοφιλές επειδή είναι φθηνό, σχετικά εύκολο στην παραγωγή, πυράντοχο και εξαιρετικά ισχυρό.

«Είναι ένα είδος θαυματουργού υλικού», είπε επίσης ο Eric Toone, διευθύνων σύμβουλος της Breakthrough Energy Ventures.«Είναι τόσο φθηνό, τόσο πολύτιμο, τόσο καλό για αυτό που χρειαζόμαστε, που είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτούμε τρόπους να το παρακάμψουμε».

Αλλά είναι επίσης και υπερβολικά «βρώμικο».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το σκυρόδεμα ευθύνεται για περισσότερο από το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό περίπου το ίδιο με το CO2 που παράγεται από ολόκληρη την Ινδία και υπερδιπλάσιο από την ποσότητα που παράγεται από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Οι περισσότερες από αυτές τις εκπομπές προκαλούνται από το τσιμέντο, και την κόλλα που ενώνει την άμμο και το χαλίκι για να κατασκευαστεί το σκυρόδεμα

Το τσιμέντο παρασκευάζεται από τη θέρμανση ασβεστόλιθου και πηλού στους περίπου 1400 βαθμούς Κελσίου σε γιγαντιαίους κλιβάνους. Στο τέλος της διαδικασίας μεταβάλλεται σε σκόνη και αναμιγνύεται με άλλα υλικά.

Καθώς θερμαίνεται, ο ασβεστόλιθος απελευθερώνει πολύ CO2, ενώ την ίδια στιγμή και η ίδια η διαδικασία απαιτεί συχνά  την χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο.

Δισεκατομμυριούχοι στην μάχη

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης χρήσης του, και με δεδομένη την προσπάθεια για το κλίμα,  Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και ο πρώην παίκτης των Λος Άντζελες Λέικερς Ρικ Φοξ, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ανήκουν σε ένα νέο κύμα επενδυτών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν έναν από τους χειρότερους ρυπαντές στον κόσμο σε φιλικότερο προς το περιβάλλον,

Μία από αυτές η Breakthrough Energy Ventures, η οποία ιδρύθηκε από τον Γκέιτς και υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τους Μπέζος, Τζακ Μα και Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Μεγάλοι παραγωγοί τσιμέντου και νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η νεοσύστατη Brimstone and Partanna με επικεφαλής τον τρεις φορές πρωταθλητή του NBA Φοξ, αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες για την παραγωγή τσιμέντου με ταυτόχρονη παραγωγή λιγότερου CO2.

Οι εταιρείες αυτές ενθαρρύνονται εν μέρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία μοιράζει επιχορηγήσεις  συνολικού ύψους πολλών δισ. δολαρίων για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου, από υλικά όπως το τσιμέντο.

Οι νέες πρακτικές

Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να παρασκευάσουν τσιμέντο από υλικά που είναι λιγότερο ρυπογόνα. Η Brimstone ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν τρόπο για την παραγωγή τσιμέντου από πετρώματα που δεν περιέχουν άνθρακα. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις. 

Άλλες πωλούν υποκατάστατα του τσιμέντου, ώστε οι μπετονιέρες να χρειάζονται λιγότερο τσιμέντο. Η Eco Material Technologies, για παράδειγμα, συλλέγει τέφρα άνθρακα από χωματερές και ηφαιστειακή τέφρα από ορυχεία και την εμπορεύεται σε επιχειρήσεις ανάμειξης σκυροδέματος.

Τέτοιου είδους υποκατάστατα δεν είναι καινούργια, ωστόσο η εταιρεία λέει ότι έχει βρει τρόπους να αυξήσει το ποσοστό τους στο σκυρόδεμα.

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις τελευταίες γενιές “σκουπιδιών” για τις επόμενες γενιές του πιο πράσινου σκυροδέματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eco Material, Grant Quasha.

Άλλοι πάλι απομακρύνουν τους ρύπους από τον αέρα. Η νεοσύστατη επιχείρηση CarbonCure με έδρα το Halifax της Νέας Σκωτίας επινόησε μια διαδικασία για την άντληση CO2 από το σκυρόδεμα κατά την κατασκευή του και συγκέντρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικές συμμετοχές, πέρσι.

Η Partanna, η οποία χρησιμοποιεί άλμη από την αφαλάτωση νερού για την παραγωγή σκυροδέματος, ανέφερε ότι τα σπίτια που κατασκευάζονται από το υλικό της απορροφούν άνθρακα από τον αέρα.

«Φρένο» από οικοδομικούς κανονισμούς και κόστος

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν οι πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις σκυροδέματος θα διαδοθούν ποτέ ευρέως. Οι οικοδομικοί κανονισμοί έχουν άκαμπτους κανόνες σχετικά με το τι πρέπει να περιέχει το σκυρόδεμα και πολλοί κατασκευαστές δεν θέλουν να δοκιμάζουν νέα υλικά.

Το κόστος είναι ένα επίσης ένα άλλο ζήτημα.

Η πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση της Eco Material, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου δύο φορές περισσότερο από το κανονικό τσιμέντο. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cody Finke δήλωσε, από την άλλη, ότι το τσιμέντο της Brimstone θα είναι το ίδιο φθηνό ή φθηνότερο.

«Αν πάω στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τους πω ότι θα πρέπει να πληρώσετε 20% περισσότερο για το τσιμέντο δεν θα το κάνουν», δήλωσε ο Eric Toone, διευθύνων σύμβουλος της Breakthrough Energy Ventures.

Εξάλλου, ακόμη και αν κάποιες από αυτές τις νέες τεχνολογίες επιτύχουν, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι μπορούν να παράγουν πράσινο τσιμέντο στις τεράστιες ποσότητες που απαιτούνται για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, οι κατασκευαστές τσιμέντου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βρουν φθηνούς τρόπους για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Toone δήλωσε. Η κατάργηση του υλικού δεν αποτελεί επιλογή.

Πηγή: naftemporiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ