back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρέθηκε σε κοίτη ρέματος αντιαρματική νάρκη

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΒρέθηκε σε κοίτη ρέματος αντιαρματική νάρκη

Μια αντιαρματική νάρκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε την 14η Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 13.30 από τον κ. Ευάγγελο Μπαλαλή του Ιωάννη σε κοίτη ρέματος στην παραλία των Αφάντου.

Αρχικώς ενημερώθηκε η ΕΛΑΣ και εν συνεχεία η 95 ΑΔΤΕ. Πυροτεχνουργοί της Μεραρχίας περισυνέλεξαν τη νάρκη την 16.45 ώρα της Τετάρτης.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε επί σειράν ετών ναρκοπέδιο το οποίο εφέρετο να είχε καθαριστεί και τμήματα μάλιστα αυτού αποδόθηκαν σε γαιοκτήμονες οι οποίοι εμφανίστηκαν να τα καλλιεργούν ακόμη και στο διάστημα που ήταν ναρκοθετημένα…

Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται νάρκες στο νησί.

Δεκάδες χιλιάδες νάρκες και πολεμικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν υποψίες για 41 περιοχές με θαμμένες νάρκες και πολεμικό υλικό που είναι επικίνδυνο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Πολλές από τις ναρκοθετημένες ζώνες, στις οποίες περιλαμβάνονται περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και νησιά του Αιγαίου είναι αχαρτογράφητες, γι’ αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν.

Το 2001 η χώρα μας απεκάλυψε στο Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών και την ύπαρξη ναρκοθετημένων περιοχών σε τουλάχιστον εννέα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μόνο την ύπαρξη ναρκοπεδίου στη Γυάρο.

Το 2005 όμως ανακοινώθηκε πως αποδόθηκαν «καθαρά» από νάρκες και λοιπά πυρομαχικά 900.000 τ.μ. στη Ρόδο, 4.700 τ.μ. στην Κω, 16.350 τ.μ. στη Λήμνο, 148.860 τ.μ. σε περιοχή της Χαλκίδας, ενώ ανακοινώθηκε και καθαρισμός ναρκοπεδίου στη Ζάκυνθο έκτασης 28.860 τ.μ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο δεν διευκρίνισε αν στις περιοχές αυτές υπάρχουν και άλλα ναρκοπέδια.

Εφημερίδα Δημοκρατική

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ