back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο αρχείο η δικογραφία για την έλλειψη φαρμάκων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΣτο αρχείο η δικογραφία για την έλλειψη φαρμάκων

Στο αρχείο τέθηκε χθες με έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου η προκαταρκτική δικογραφία, που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκαλυμμένης άρνησης δια της μη παροχής νόμιμου πιστώσεως, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο πρόκλησης τεχνητής ελλείψεως φαρμάκων στην αγορά. 

Τη δικογραφία χειριζόταν ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσιόπουλος. Σχηματίστηκε, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, μετά από παρέμβαση του Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γ. Κτιστάκη, που προκλήθηκε κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπέβαλε στη Βουλή ερώτηση για τις πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου, ζητώντας και εισαγγελική παρέμβαση.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πράγματι ότι περί τα τέλη του έτους 2012 παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία τόσο της Ρόδου, όσο και της υπόλοιπης χώρας, με αφορμή δε το γεγονός αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή αναφέροντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αφενός μεν προκαλούν τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων, αφετέρου δε δεν παρέχουν την νόμιμη πίστωση δύο μηνών στα φαρμακεία, στους φαρμακεμπόρους και στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών.

Οι προαναφερθείσες ελλείψεις φαρμάκων οφείλονταν, όπως προέκυψε από την έρευνα σε δύο αιτίες, ήτοι στην απροθυμία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παράσχουν δίμηνη πίστωση προς τα φαρμακεία, ζητώντας προκαταβολικά την αποπληρωμή των φαρμάκων και σε ενέργειες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων.

Ειδικότερα το εκδοθέν δελτίο τιμών που είχε αναρτηθεί από το Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2012 περιείχε, εκτός των άλλων λαθών και χαμηλές τιμές σε πολλά σκευάσματα με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στο κέρδος, να προβούν – λόγω της χαμηλής τιμής τους – σε επανεξαγωγές φαρμάκων και να παρατηρηθούν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

Παρά τα ανωτέρω, σε ό,τι αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, ήτοι των νήσων Ρόδου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καρπάθου δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένο περιστατικό διακινδύνευσης της ζωής ή της υγείας κάποιου προσώπου από την έλλειψη φαρμάκων, όπως ενημέρωσαν άπαντα τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

dimokratiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ