back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία η απόφαση του ΣτΕ για τον δημοτικό φόρο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΣτην τελική ευθεία η απόφαση του ΣτΕ για τον δημοτικό φόρο

Πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, θα κληθεί η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τον ΔΗΦΟΔΩ αντισυνταγματικό, πράγμα που προτείνεται και στην εισήγηση. 

Για την έκδοση της απόφασης πάντως, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, τόσο οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, όσο και οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες. 

Πρόσφατα μάλιστα με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς είχε εκφράσει ανοικτά τους φόβους του, για το ενδεχόμενο να μην υφίσταται σε λίγο καιρό ο δημοτικός φόρος. 
Η Ολομέλεια πάντως του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει επί του θέματος, πιθανόν και μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας: εκείνο το οποίο αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα νόμων που αφορούν φόρους και δημοτικούς φόρους. 

Την ίδια στιγμή όμως παραμένουν ανοιχτά και είναι σε εξέλιξη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κι άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες και έχουν να κάνουν με τις περικοπές των αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να εκδώσουν αποφάσεις που θα «σπάνε κόκαλα», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές που αναμένεται να εκδοθούν αφορούν την εφαρμογή μνημονιακών νόμων, τις χιλιάδες μετατάξεις υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, το «μαύρο» στην ΕΡΤ κ.λπ. 

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο βήμα κατά φοροεισπρακτικών μέτρων το έκανε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε για πλειάδα λόγων αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε λίγες μέρες καλείται να επικυρώσει την αντισυνταγματικότητα μιας φορολογικής ρύθμισης που αφορά στον φόρο κληρονομιάς, όπως και μιας άλλης η οποία προβλέπει την επιβολή δημοτικού φόρου. 

Και για τα δύο αυτά θέματα το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο κ. Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου, τα έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικά. 

Ο κ. Αρναούτογλου είναι ο δικαστής εκείνος που έκρινε ότι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι αντισυνταγματικό, καθώς δεν έχει τον χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους και ουσιαστικά αποτελεί φόρο. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική φορολογική ρύθμιση του νόμου 3772/2009 η οποία προβλέπει την παράταση του χρονικού διαστήματος κατά τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί από τη ΔΟΥ ο φόρος κληρονομιάς. 

Κρίθηκε ότι η παράταση αυτή προσκρούει ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου και της νομικής ασφάλειας. Και αυτό γιατί η παράταση «ισοδυναμεί με αναδρομική φορολόγηση της αυτής βιοτικής σχέσης ή κατάστασης» και «συνεπάγεται αδικαιολόγητη επιβολή φόρου». 

Η δεύτερη περίπτωση που θα απασχολήσει την Ολομέλεια και έχει κριθεί και πάλι από το Τμήμα του κ. Αρναούτογλου αντισυνταγματική είναι η επιβολή του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου. 

Ο δημοτικός αυτός φόρος επιβάλλεται φυσικά από τους δήμους και τις κοινότητες επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και κάθε είδους επιτηδευματιών της περιφέρειας του Νομού Δωδεκανήσου. 

Μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο επίμαχος δημοτικός φόρος καταργήθηκε το 1994, αλλά ταυτόχρονα επανήλθε με άλλη νομοθετική ρύθμιση. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο εν λόγω δημοτικός φόρος «αντίκειται στην αρχή της φορολογικής ισότητας και της καθολικότητας του φόρου».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΟΔΙΑΚΗ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ