back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Σαντορινιός: Οι νησιώτες πληρώνουν τις επιλογές Μητσοτάκη. Κοροϊδία με τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στα ύψη οι τιμές στα ναύλα

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΝ. Σαντορινιός: Οι νησιώτες πληρώνουν τις επιλογές Μητσοτάκη. Κοροϊδία με τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στα ύψη οι τιμές στα ναύλα

«Ο νησιώτης φορολογούμενος επιδοτεί καταναγκαστικά την αισχροκέρδεια στις τιμές καυσίμων και ενέργειας λόγω της κυβερνητικής αναλγησίας» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καυτηρίασε την Κυβέρνηση για την κοροϊδία προς τους νησιώτες τόσο με τις τεράστιες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων και την αισχροκέρδεια όσο και με τις τραγικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

  • Οι τιμές στα ναύλα έχουν εκτοξευθεί και επιμένουν να κοροϊδεύουν τους νησιώτες με τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

«Καμία πρόβλεψη για τη νησιωτική Ελλάδα, μόνο κοροϊδεύουν και τιμωρούν τον νησιώτη. Ενώ οι ακτοπλόοι έχουν  καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για να μην αυξηθεί το κόστος των ναύλων, η Κυβέρνηση κωφεύει. Αυτή τη στιγμή, ο ναύλος για το ταξίδι Κω-Πειραιάς-Κως στην Γ΄ θέση έχει φτάσει στα 110 ευρώ!».

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα μπορούσε να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις διότι υπολογίζει τη διαφορά κόστους σε σχέση με τα ΚΤΕΛ (οδική διαδρομή) για την ίδια απόσταση. Αν γινόταν τακτική πληρωμή, όπως κάναμε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οικονομικά νησιώτες και επιχειρήσεις».

«Εντωμεταξύ, επειδή μεγάλο ποσοστό της επιβατικής κίνησης προς και από νησιά είναι από μη-νησιώτες, με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, θα μπορούσε να υπάρξει μία επιδότηση τουλάχιστον 2 εισιτηρίων μετ’ επιστροφής. Ούτε αυτό θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ούτε και να μειώσει τον ΦΠΑ στην κατώτερη κλίμακα για τις ενδονησιωτικές μεταφορές».

  • Τριπλασιάστηκαν τα καύσιμα στην ακτοπλοΐα την ώρα που η Κυβέρνηση χρωστάει 60 εκ. ευρώ σε ακτοπλόους

«Όσο αφορά στην αύξηση καυσίμων, κατανοούμε τη διεθνή συγκυρία αλλά όπως φαίνεται ακόμα και τα διυλιστήρια, σε ένα μεγάλο βαθμό, εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Τα καύσιμα για την ακτοπλοΐα έχουν εκτοξευθεί από τα 340 ευρώ τέτοια εποχή πέρσι, στα 1100 ευρώ φέτος. Έχουμε δηλαδή έναν, τουλάχιστον, τριπλασιασμό του κόστους».

«Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση άλλα λέει ρητορικά και υπογράφει σε συμβάσεις, και άλλους προϋπολογισμούς έχει ψηφίσει. Για παράδειγμα, έχει υπογράψει συμβάσεις άγονων γραμμών 100 εκ. ευρώ ενώ ψηφίζει σχετικό προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ φέτος-και 70 εκ. ευρώ πέρσι-. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή χρωστάνε στις ακτοπλοϊκές γραμμές 60 εκατομμύρια».

  • Παραδέχτηκε η Κυβέρνηση για τα υπερ-κέρδη στην ενέργεια, όμως ακόμα να τα φορολογήσει και να βάλει πλαφόν στις τιμές

«Η μεγαλύτερη αισχροκέρδεια είναι στον τομέα της ενέργειας. Η Κυβέρνηση αρνείται να το αντιμετωπίσει ακριβώς επειδή όσοι αισχροκερδούν είναι δικοί της άνθρωποι και δε θέλει να τους ενοχλήσει. 1,6 δις ευρώ υπερ-κέρδη είναι ένα ασύλληπτο ποσό και ακόμα δεν έχουν φέρει την σχετική ρύθμιση για φορολόγηση στη Βουλή όταν όλοι οι πολίτες φορολογούνται πάνω σε μια κλίμακα που έχει προαποφασιστεί».

«Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που επιτέλους παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν κέρδη στους παρόχους ενέργειας, θα έπρεπε να μπει πλαφόν στο κέρδος. Αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία και πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη -και μάλιστα με οικονομικές κρίσεις μικρότερες από την δική μας-. Η Κυβέρνηση αρνείται να το κάνει ενώ θα μειώνονταν οι λογαριασμοί τουλάχιστον κατά 25% -αν υπολογίσουμε ότι μεσοσταθμικά το κόστος παραγωγής είναι στα 150 και η πώληση στα 200. Ο Έλληνας φορολογούμενος επιδοτεί, χωρίς τη θέλησή του, την αισχροκέρδεια».

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ