back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Σαντορινιός: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πλήρως όλες τις πτυχές της επένδυσης της Volkswagen στην Αστυπάλαια και να μελετηθούν τα σχέδια με γνώμονα το σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του νησιού. Κατάθεση Ερώτησης»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΝ. Σαντορινιός: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πλήρως όλες τις πτυχές της επένδυσης της Volkswagen στην Αστυπάλαια και να μελετηθούν τα σχέδια με γνώμονα το σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του νησιού. Κατάθεση Ερώτησης»

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδεκανήσου, Νεκτάριου Σαντορινιού, μέσω Ερώτησης και ΑΚΕ, ζητούνται διευκρινήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την πρόσφατη ανακοινωμένη, από την Κυβέρνηση, επένδυση του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Volkswagen, στο νησί της Αστυπάλαιας.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οποία και συνυπογράφεται από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Περιβάλλοντος, Φάμελλο Σωκράτη και Πέρκα Πέττη, Υποδομών και Μεταφορών, Παππά Νίκο, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χαρίτση Αλέξη, Εσωτερικών, Ζαχαριάδη Κώστα και Χατζηγιαννάκη Μίλτο, καθώς και από 28 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόσφατα και δια στόματος του κ. Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε για το νησί της Αστυπάλαιας, επένδυση στον τομέα της πράσινης ηλεκτροκίνησης και των έξυπνων μεταφορών, σε συνεργασία με τον Όμιλο της Volkswagen, με σκοπό την ενίσχυση της αειφορίας του νησιού, μέσω πρωτοποριακών συστημάτων. Το σχετικό, μάλιστα Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη στις 4/11/2020, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου, σύμφωνα με τα σχετικά Δελτία Τύπου, περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις, όπως κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων, με ηλεκτρικά, αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων, παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής και ανανεώσιμης ενέργειας, παραγωγή μπαταριών για οχήματα αυτής της τεχνολογίας, κα.

Παρά όμως τις διθυραμβικές παρουσιάσεις από την πλευρά της Κυβέρνηση, δεν έχουν δοθεί επαρκείς πληροφορίες τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, για το αν οι αλλαγές που απαιτούνται στις υποδομές του νησιού και τα εν λόγω σχέδια, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, έχουν λάβει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, αλλά και για το ποιο θα είναι το συνολικό κόστος του Προγράμματος και ποια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ανησυχία των κατοίκων της Αστυπάλαιας επιτείνεται ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης αδειοδότησης περιοχών και πεδίων εγκατάστασης ΑΠΕ, μετά και από την εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού Νόμου 4685/20, με τον οποίο απελευθερώθηκε ανεξέλεγκτα η αδειοδότηση τους, και το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν λάβει άδεια παραγωγής ή έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έργα ΑΠΕ που υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τις ενεργειακές ανάγκες της ίδιας της Αστυπάλαιας, όσο και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Επίσης, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (για φόρτιση οχημάτων) κατά 15% σε σχέση με το 2019, το οποίο μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 1,2 MW (το έτος) και 2,4 MW το καλοκαίρι, μέσω υβριδικού έργου.

Οι βουλευτές και Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, από τη μια, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πόσες ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί, πώς ακριβώς θα λειτουργούν, αν το νησί θα γίνει ένας ενεργειακός κόμβος ή θα στοχεύουν αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών μόνο της Αστυπάλαιας και για το πώς συνάδει η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την αδειοδότηση και τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ στο νησί και τις πέριξ βραχονησίδες με τους στόχους της ενεργειακής αυτονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ενώ, ζητούν να μάθουν πότε επιτέλους αναμένεται από το ΥΠΕΝ, η έκδοση της απόφασης του άρθρου 22 του Ν. 4643/2019, για το καθεστώς στήριξης Υβριδικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως η Αστυπάλαια και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Ακόμη ρωτούν αν τα αρμόδια Υπουργεία έχουν εξασφαλίσει, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, τη συντήρηση του εν λόγω αναβαθμισμένου εξοπλισμού και των μονάδων παραγωγής στο νησί, και αν πρόκειται να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στο Ελληνικό Κράτος. Και τέλος ζητούν διευκρινήσεις για το ποιο ποσοστό του κόστους του Προγράμματος και ποιες δαπάνες θα καλυφθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση και ποιο από τον Όμιλο Volkswagen. Μέσω ποιών χρηματοδοτικών ταμείων πρόκειται το Κράτος να στηρίξει το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά και την αναβάθμιση υποδομών (π.χ. οδικών έργων) που θα απαιτηθούν; Ποια θα είναι τα οφέλη των πολιτών και πως θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νησιού; Θα διαχυθούν τα οφέλη στην τοπική κοινωνία ή θα αξιοποιηθεί το πιλοτικό έργο μόνο για εξέλιξη και προώθηση των τεχνολογιών της εταιρείας;

Από την άλλη, ζητούν την κατάθεση των σχετικών εγγράφων του Μνημονίου Συνεργασίας, όποια σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με το ενεργειακό σύστημα του νησιού και το πρόγραμμα «Green & Sustainable Island» και το στοιχεία σχετικά με το αν ενημερώθηκε επαρκώς για όλες τις λεπτομέρειες της επένδυσης, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία του νησιού.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καταθέτοντας την Ερώτηση, σχολιάζει η Αστυπάλαια είναι ένα νησί με μοναδικό κάλλος και κάθε προσπάθεια για κατασκευή υποδομών ενέργειας, πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να μην προκαλέσει ανισορροπία στο τοπικό οικοσύστημα. Είναι γεγονός, συμπληρώνει, πως τα νησιά μας είναι ιδανικά συστήματα για την ανάπτυξη σχεδίων αειφορίας και ενεργειακής αυτονομίας, μέσω της παραγωγής εναλλακτικών πηγών, όμως τα όποια σχέδια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, κοινωνίας και μορφολογίας και να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ