back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και άμεσες λύσεις για το Κτηματολόγιο Ρόδου. Κατάθεση Ερώτησης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΝ. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και άμεσες λύσεις για το Κτηματολόγιο Ρόδου. Κατάθεση Ερώτησης

Ερώτηση κατέθεσαν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχετικά με την πολύμηνη παύση της λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει στην οικονομική ζωή του νησιού.

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζουν ότι το Κτηματολόγιο της Ρόδου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας από τον Νοέμβριο του 2020, λόγω εκτεταμένων σοβαρών φθορών του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται. Παρά όμως την αρχική φαινομενική κινητοποίηση και παρά την αντικειμενικά έντονη ανάγκη για επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, καμία από τις λύσεις για μετεγκατάσταση, που προτάθηκαν, δεν έχει ευοδωθεί στο ελάχιστο. Μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει καν η μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας στο κτήριο το οποίο παραχωρήθηκε προσωρινά από τον Δήμο της Ρόδου γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ ούτε καν έχουν ξεκινήσει οι κατάλληλες εργασίες που θα καταστήσουν λειτουργικό τον παραχωρηθέντα χώρο.

Ταυτόχρονα, έντονη συζήτηση λαμβάνει χώρα σχετικά με τον μεγάλο όγκο του ιστορικού αρχείου, που το Κτηματολόγιο Ρόδου διαθέτει, και την ανάγκη ή όχι μετακίνησης αυτού. Όπως επισημαίνεται από τους τοπικούς φορείς, κανένα σχετικό έγγραφο δεν έχει σταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο προς την Διεύθυνση του Κτηματολογίου, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες απογραφής του αρχείου και της μεταφοράς αυτού. Ενώ, η τοπική Υπηρεσία διατίθεται να συνδράμει στα εργασίες επισκευής του κτηρίου, χωρίς να απαιτηθεί η μεταφορά του αρχείου σε άλλο χώρο, διαδικασία η οποία εκτός από επικίνδυνη είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα και θα καθυστερήσει σημαντικά το χρόνο επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου.

Μπροστά σε αυτά τα άλυτα και κομβικά προβλήματα, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να εκκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την αντιμετώπιση των φθορών του παρόντος κτηρίου και ποιες λύσεις εξετάζει για τη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου σε άλλο κτήριο; Ποιο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της Υπηρεσίας; Καθώς και αν εξετάζεται η λύση της μη μεταφοράς του ιστορικού αρχείου του Κτηματολογίου, έτσι ώστε να εκκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο άμεσα;

Τέλος, όπως σημειώνουν οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Ξανθόπουλος Θεόφιλος, η έλλειψη χρονοδιαγράμματος επανεκκίνησης των εργασιών του Κτηματολογίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και συναλλακτική δραστηριότητα του νησιού, θέτοντας ουσιαστικά σε απόλυτη παύση μια σειρά από ενέργειες, όπως η χορήγηση και εκταμίευση δανείων, η σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, η υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών κ.α, προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές σε δημόσιο αλλά και ιδιώτες. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και άμεσες λύσεις. 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ