back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρωτοβουλία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠρωτοβουλία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά

Πρωτοβουλία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και το επεκτείνει στο σύνολο της νησιώτικης Ελλάδας. Ειδική πρόβλεψη για τα πολύ μικρά νησιά.

Θα ξυπνήσουν οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ;

Να δεσμευτούν δημοσίως για τη στήριξη της πρωτοβουλίας του ΚΙΝΑΛ.

Με προσθήκη-τροπολογία σε σχέδιο νόμου που υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, επανέρχεται το καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.

Θυμίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την Ελληνική Πολιτεία, με σκοπό να αντισταθμίσει, ως ένα βαθμό, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτά. Ένα μέτρο που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Το μέτρο καταργήθηκε σταδιακά από το 2015 έως το 2018,  από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (σε πλήρη αντιδιαστολή με τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, στις 15 Ιανουαρίου 2015, εδώ στη Ρόδο, στο Ροδίνι), ενώ σε κάποια μικρά νησιά και νησιά με πρόβλημα μετανάστευσης συνέχισαν να τελούν υπό προσωρινό καθεστώς αναστολής. Προ τριμήνου, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, επιτεύχθηκε η παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Βόρειας Δωδεκανήσου (Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Ικαρία,  Φούρνοι Κορσεών, Οινούσσες, Ψαρά, Κάλυμνος).

Το Κίνημα Αλλαγής όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο οικονομικός τομέας του ΚΙΝΑΛ σε συνεργασία και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Νομού Δωδεκανήσου (μέσω τακτικής επικοινωνίας με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη), ετοίμασε το τελευταίο δίμηνο, το επόμενο και σημαντικότερο βήμα: Της ολοκληρωμένης καθιέρωσης και πάλι των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.

Σήμερα, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19 αλλά κυρίως με το βλέμμα στη μετά-COVID εποχή, το ΚΙΝΑΛ το πάει ένα βήμα παραπέρα το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας και κάνει μια ιδιαίτερη επιπλέον διάκριση στα πολύ μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1.200) κατοίκων, ανεβάζοντας τη μείωση του συντελεστή στο 60%, δίνοντας αληθινό νόημα στη συνταγματική επιταγή που υποχρεώνει Νομοθέτη και Διοίκηση, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους (ακόμη μία μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ).

Με τη χτεσινή (Τετάρτη 27/1) νομοθετική ρύθμιση που φέρνει προς ψήφιση το ΚΙΝΑΛ, στο σχέδιο νόμου  «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή» που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ανάσχεση του δημογραφικού μαρασμού των ελληνικών νησιών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του τοπικού πληθυσμού, την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και την αναπτυξιακή ώθηση των τοπικών οικονομιών.  Ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επανεκκίνηση της δοκιμαζόμενης τοπικής μας οικονομάς, φέρνοντας σε πλεονεκτική θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις των νησιών μας, σε ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό (όπως αναμένεται) διεθνές περιβάλλον.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ξεκάθαρο. Η τροπολογία υπογράφεται από όλους του βουλευτές του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του Φώφη Γεννηματά, όπως και του πρώην προέδρου του και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Δωδεκανήσιου Κώστα Σκανδαλίδη, του Γιώργου Καμίνη, του Ανδρέα Λοβέρδου. Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι σαφέστατη. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα πράξουν οι νησιώτες βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Θα υποστηρίξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΚΙΝΑΛ που αποκαθιστά την αδικία του κόμματος του, όσο ήταν κυβέρνηση, εις βάρος των νησιών του Αιγαίου;

Τι θα πράξουν οι κυβερνητικοί Δωδεκανήσιοι βουλευτές; Θα προτάξουν το συμφέρον του τόπου τους ή θα υποταχθούν σε άνωθεν οδηγίες;

Προσκαλούμε (και προκαλούμε) όλους του Δωδεκανήσιους βουλευτές άμεσα να δεσμευτούν για την υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ, χωρίς υπεκφυγές ή καθυστερήσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία και ο νησιωτικός χώρος πρέπει επιτέλους να ορθώσει το ανάστημα του.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ