back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόταση Μίκας Ιατρίδη για ρύθμιση στα ένσημα του 2020 όσων επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠρόταση Μίκας Ιατρίδη για ρύθμιση στα ένσημα του 2020 όσων επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη

Πρόταση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με όσους επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη και, λόγω των επιπτώσεων του Covid19, δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Ειδικότερα, η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι, με βάση τις προβλέψεις του Νόμου 1902/90, όποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχει την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 100 ένσημα ανά έτος.

Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων του Covid19, πολλές επιχειρήσεις, ειδικά εποχιακές, δεν λειτούργησαν και παρά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την κάλυψη των ενσήμων και της ασφαλιστικής ικανότητας, το 2020 πολλοί ενδιαφερόμενοι για μειωμένη σύνταξη δεν κάλυψαν τον απαραίτητο αριθμό των 100 ενσήμων και ουσιαστικά το αίτημά τους πηγαίνει πίσω μια πενταετία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα εκτιμάται ότι αφορά 160.000 πολίτες, και μεταξύ αυτών, λόγω του τουρισμού, αρκετούς από τα Δωδεκάνησα, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. προτείνει με Ερώτησή της στη Βουλή να μελετηθεί η δυνατότητα εξαγοράς από τον ενδιαφερόμενο των ενσήμων που υπολείπονται για το 2020, ώστε να συμπληρωθεί το όριο των 100 ενσήμων, ή να δοθεί και η δυνατότητα χρήσης της επιδότησης του ΟΑΕΔ από προηγούμενη πενταετία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Νομοθετική ρύθμιση για τη συμπλήρωση των 100 ενσήμων για το 2020 για όσους επιθυμούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με βάση τις προβλέψεις του Νόμου 1902/90, όποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχει την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 100 ένσημα ανά έτος.

Ωστόσο, λόγω των επιπτώσεων του Covid19, πολλές επιχειρήσεις, ειδικά εποχιακές, δεν λειτούργησαν και παρά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την κάλυψη των ενσήμων και της ασφαλιστικής ικανότητας, το 2020 πολλοί ενδιαφερόμενοι για μειωμένη σύνταξη δεν κάλυψαν τον απαραίτητο αριθμό των 100 ενσήμων με αποτέλεσμα το αίτημά τους για μειωμένη σύνταξη να πηγαίνει πίσω μια πενταετία.

Με δεδομένο ότι το θέμα εκτιμάται ότι αφορά περί τους 160.000 ενδιαφερόμενους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα και με δεδομένο ότι το 2020 υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, λόγω των επιπτώσεων του Covid19.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα μπορούσε να μελετηθεί από το Υπουργείο η δυνατότητα εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους των ενσήμων που υπολείπονται για το 2020, ώστε να συμπληρωθεί το όριο των 100 ενσήμων;
  2. Θα μπορούσε να μελετηθεί η δυνατότητα χρήσης της επιδότησης του ΟΑΕΔ από προηγούμενη πενταετία;

Η Βουλευτής Δωδεκανήσου

Μίκα Ιατρίδη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ