back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόκληση από Τουρκική πυραυλάκατο στο Αγαθονήσι

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠρόκληση από Τουρκική πυραυλάκατο στο Αγαθονήσι

Η τουρκική πυραυλάκτος «Poyraz» περιέπλευσε το Αγαθονήσι και παρέμεινε σε ελληνική χωρική θάλασσα σχεδόν για τρεις ώρες.

Έπειτα από ένα διάστημα αποχής από προκλήσεις στη θάλασσα, η Άγκυρα επανήλθε στην τακτική των πλόων τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας. 

Η τουρκική πυραυλάκατος «TCG Poyraz» εισήλθε ώρα 08:55 σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Αγαθονησίου όπου και παρέμεινε «κρατημένο» σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. 

«Στη συνέχεια, κινούμενο με πορεία, αρχικά, δυτική και στη συνέχεια νότια και ανατολική, εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα την 11:50 νοτιοανατολικά νήσου Αγαθονήσι» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Όπως περιγράφεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πλους του τουρκικού πολεμικού πλοίου εντός ελληνικής χωρικής θάλασσας διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης δεδομένου ότι το «TCG Poyraz» παρέμεινε κρατημένο ανατολικά του Αγαθονησίου. 

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό πολεμικό πλοίο συμμετείχε «στην επιχειρησιακή εκπαίδευση Α΄ τριμήνου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού». 

Από το Πεντάγωνο σημειώνεται επίσης ότι «πλοίο και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ η τελευταία φορά που τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014.

protothema.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ