back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση Χατζημάρκου στον πρωθυπουργό για τις πιστώσεις στο Νότιο Αιγαίο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠαρέμβαση Χατζημάρκου στον πρωθυπουργό για τις πιστώσεις στο Νότιο Αιγαίο

Τα νησιά μας θα πρέπει να έχουν μεταχείριση ανάλογη της προσφοράς τους τονίζει ο Γ. Χατζημάρκος


Από το πρωθυπουργικό γραφείο ξεκίνησε ο κύκλος των επαφών και συναντήσεων σε κεντρικό επίπεδο του νέου περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου όσα στην πραγματικότητα δικαιούται ως αντιστάθμισμα στα όσα προσφέρει στην εθνική οικονομία.

Στην ουσία ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να αρθεί η αδικία για μία περιφέρεια με πολλές ιδιομορφίες και πολλές απαιτήσεις που ταυτόχρονα αποτελεί έναν σημαντικό αιμοδότη του κράτους, χωρίς να απολαμβάνει της μέριμνας που πρέπει.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χτες στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια για το νέο ΕΣΠΑ, την περασμένη εβδομάδα μετέβη στο Μαξίμου για να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων για την περιφέρεια δίνοντας με αυτό τον τρόπο το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική μάχη που ξεκινά.
Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση τον προέτρεψε και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του χτες έκανε λόγο για μάχη σε πολιτικό επίπεδο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΣΠΑ


Σημειώνεται ότι ο νέος περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον νέο χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο και από τους νεοεκλεγέντες συμβούλους κ.κ. Ζωγραφίδη, Ζαννετίδη, Φλεβάρη, Ευστρατίου, Τσοπανάκη και Καραμαρίτη ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής Αντώνη Βουτσίνο για την πορεία του ΕΣΠΑ και για τον προγραμματισμό του νέου προγράμματος το οποίο θα ονομάζεται πλέον σύμφωνο εταιρικής σχέσης.

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να ενημερωθεί ειδικά για τα έργα που οδεύουν προς απένταξη και για όσα θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, εκφράζοντας την πρόθεση να διεκδικήσει για την περιφέρεια ακόμα περισσότερα χρήματα από τα τομεακά των υπουργείων.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε τα εξής: «Η συνάντηση αυτή έγινε για να ενημερωθούμε που βρίσκεται η κατάρτιση της επόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, εκτιμάται ως χρόνος εκκίνησης της περιόδου αυτής το τέλος του 2014. Εμείς εστιάσαμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία πήραμε και συγκεκριμένες απαντήσεις από τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής και έχει να κάνει:

– Με τα έργα που σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι έχουν απενταχθεί και πρέπει να ολοκληρωθούν για λόγους ηθικής και οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μην κληροδοτηθούν στην επόμενη περιφερειακή αρχή
– Με τα έργα που εκτιμάται ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στην επόμενη ΠΣ, ποια είναι και τι προϋπολογισμό έχει καθένα γιατί θα μειώσουν το πρόγραμμα της επόμενης ΠΣ 
Σε αυτά τα έργα ίσως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης να μην είναι τελικά εννιά αυτά που θα μεταφερθούν, δηλαδή να ολοκληρωθεί κάποιο από αυτά.

Κάναμε μία συζήτηση γιατί 17 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία η σημερινή περιφερειακή αρχή, πρέπει να καταθέσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή τα πλήρη κείμενα για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τότε είναι πολύ μικρός και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει καμία μεγάλη παρέμβαση. Δώσαμε τους κατευθυντήριους άξονες στη διαχειριστική αρχή σχετικά με δύο άξονες και πως θέλουμε αυτοί να κινηθούν και θα έχουμε στο επόμενο δεκαήμερο άλλη μία συνάντηση, εμείς θα πάμε και στη Σύρο για να δούμε τη διαχειριστική αρχή και σε τεχνικό επίπεδο αν μπορεί να γίνει σε εσωτερικό επίπεδο ανακατανομή στους πέντε άξονες που έχει το επόμενο πρόγραμμα για τους δύο άξονες που εμείς δίνουμε βάση, και από εκεί και πέρα απομένει μία πάρα πολύ μεγάλη δουλειά που δεν μπορεί να γίνει το Σεπτέμβριο όταν αναλάβουμε.

Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε επαφές με τα υπουργεία γιατί στα τομεακά προγράμματα η περιοχή μας πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται να πάρει.
Αυτά που διεκδικούμε και θα διεκδικήσουμε ως περιοχή είναι το καλύτερο δυνατό.

Να σας αποκαλύψω και κάτι. Την προηγούμενη Πέμπτη είχα την πρώτη επαφή στο πρωθυπουργικό γραφείο στο μέγαρο Μαξίμου, από όπου και ξεκίνησα τις επαφές αυτές γιατί είναι πολύ μεγάλο το θέμα και θα πρέπει από το μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει παρέμβαση για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε ότι έχει να κάνει με τις κατανομές των τομεακών προγραμμάτων,  γιατί το επόμενο ΕΣΠΑ είναι ένα μικρό πρόγραμμα, τα λεφτά δεν είναι πολλά η περιφέρεια έχει τεράστιες ανάγκες τα νησιά είναι πολλά η σημασία που έχουν

στην εθνική οικονομία και στην εθνική προσπάθεια για ανάταση δεν ανταποκρίνεται ο προϋπολογισμός που έχει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και σε επίπεδο ΕΣΠΑ και σε επίπεδο τομεακών σήμερα και είναι πολύ σκληρή η διαπραγμάτευση η οποία πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει με όρους πραγματικής διαπραγμάτευσης ώστε να πάρουμε ως περιοχή αυτά τα οποία πρέπει να πάρουμε.

Επιπλέον ζητήσαμε από τη σημερινή περιφερειακή αρχή και το πάγωμα των δεσμεύσεων σε ότι έχει ένα κάνει και με ίδιους πόρους γιατί δεν το θεωρώ και ηθικό μία απερχόμενη περιφερειακή αρχή να δεσμεύει σε βάθος χρόνου την επόμενη.

Το αμέσως μεγάλο θέμα μας είναι τα τομεακά των υπουργείων, ένας γύρος επαφών στην Αθήνα έχει ξεκινήσει έχω κάνει ήδη επαφές με δύο υπουργεία και κάθε εβδομάδα θα είμαι κάποιες μέρες στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης, για τα τομεακά προγράμματα γιατί είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα και μεγάλη ανάγκη η περιφέρεια να πάρει αυτά τα χρήματα.

Ο άξονας που ζητήσαμε να υπάρξει μία παρέμβαση είναι σε άυλες δράσεις πολιτισμού και τουρισμού. Αυτή τη στιγμή δε γίνεται εξειδίκευση προτάσεων ούτε στις 17 Ιουλίου, γίνεται μόνο σε επίπεδο αξόνων. 
Την  ώρα της εξειδίκευσης θα είμαστε πλέον εγκατεστημένη περιφερειακή αρχή τότε θα έχουμε και την εξειδίκευση. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει ένας αριθμός φορέων στην περιφέρεια που θα χρειαστεί βοήθεια, κυρίως τα μικρά νησιά που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, εκεί θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθούν.

Εδώ επεξεργαζόμαστε διάφορες σκέψεις για το πώς θα δημιουργηθεί μία ξεχωριστή δομή μία μονάδα να κάνει αυτή τη δουλειά δηλαδή να στηρίζει τους μικρούς δήμους.

Σε ότι αφορά το θέμα της υγείας αυτό είναι πολύ μεγάλο. Είναι παντού το ζήτημα από το οποίο πηγάζει η αγωνία των νησιωτών. Από μας θα περιμένετε όλες τις παρεμβάσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ


Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης στο πλαίσιο δηλώσεών του επεσήμανε για τη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση τα εξής: «Ίσως είμαστε η μόνη περιφέρεια που έκανε αυτή τη διαδικασία, οι άλλες περιφέρειες δεν το έχουν κάνει, να ενημερώνουμε τους νεοεκλεγέντες σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ και την πορεία του, στο κλείσιμό του και να ενημερώσουμε για τον προγραμματισμό που έχει γίνει για το σχέδιο εταιρικής σχέσης το νέο ΕΣΠΑ.

Από πλευράς εικόνας σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ πάει πάρα πολύ καλά, οι στόχοι που θέσαμε έχουν επιτευχθεί, υπάρχουν βεβαίως προβλήματα που έχουν να κάνουν με έργα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης όπου ενδεχομένως κάποια από αυτά δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, ένα μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά το πρόγραμμα περιβάλλοντος και έχει να κάνει με τους ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και την αποκατάστασή τους τα αποχετευτικά και τους βιολογικούς καθαρισμούς, δόθηκε μία πλήρης εικόνα και ανά νησί τα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα και ενημερώσαμε για τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την επόμενη περίοδο.

Οι πόροι που έχουν διατεθεί στη χώρα μας από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι κατά 30% λιγότεροι από ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο παρ’ όλα αυτά εμείς έχουμε εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους που είχαμε στο ΕΣΠΑ. 

Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τα έργα τα οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιηθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο και πρέπει να απενταχθούν, είναι περίπου έξι έργα, και κάποια από αυτά είναι και προμήθειες όπως επίσης εξετάζουμε και έργα που δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν την προγραμματική περίοδο και να πάνε στην επόμενη.

Αυτό είναι καλό γιατί εμείς είχαμε ένα οβερμπούκινγκ 130% και με τις οδηγίες του υπουργείου ανάπτυξης θα περιοριστούμε στο 115%. Έργα τα οποία δεν θα έχουν την ωριμότητα θα είναι το πρώτο καλάθι για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Και βέβαια κάποια έργα γέφυρες που δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιο κομμάτι από αυτά θα είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το πρόβλημα είναι με τα τομεακά των υπουργείων και του ταμείου συνοχής, στα οποία πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην επόμενη προγραμματική περίοδο και να ζητήσουμε από τους διαχειριστές των προγραμμάτων να εντάξουμε έργα.

Επισημάναμε και στον κ. Χατζημάρκο ότι πρέπει να δοθεί μία μάχη και η μάχη δίνεται σε πολιτικό επίπεδο εάν κατορθώσουμε να πάρουμε ένα κομμάτι από το ΕΠΕΡΑΑ και το ταμείο συνοχής αυτό θα είναι θετικό».

rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ