back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οριστικό: Τρεις δήμοι στη Ρόδο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΟριστικό: Τρεις δήμοι στη Ρόδο

Τί έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και στη συνάντηση Μιχελάκη – ΝΟΔΕ. Έκπληξη η τοποθέτηση Στάγκα. Ποιοί είπαν «ναι» και ποιοί «όχι»


Τρεις Δήμοι θα δημιουργηθούν στο νησί της Ρόδου, η σημερινή κατάσταση είναι πολύ προβληματική και η Ρόδος θα συμπορευθεί μαζί με τη Λέσβο και την Κέρκυρα, δύο νησιά για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί οριστικές αποφάσεις. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με τη Ν. Ε. Δωδεκανήσου της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν, και σύμφωνα με πληροφορίες θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τον χωροταξικό σχεδιασμό των τριών δήμων, αλλά δεν αποκλείεται αν στην πορεία παρουσιασθούν τεχνικά προβλήματα να συζητηθεί το ενδεχόμενο της δημιουργίας και τέταρτου δήμου κατά το παράδειγμα της Λέσβου όπου έχει αποφασισθεί να συγκροτηθούν 4 ή 5 δήμοι ύστερα από καθολική απαίτηση των βουλευτών και όλων των τοπικών παραγόντων του νησιού. Στο ίδιο πλαίσιο στην Κέρκυρα θα δημιουργηθούν 2 ή 3 δήμοι.

Η όλη διαδικασία της συγκρότησης των τριών δήμων στο νησί της Ρόδου θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα προκειμένου να ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 7 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι υπάρχει ικανός χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών.
Όπως είναι γνωστό ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Γ. Χατζημάρκος, έχουν τοποθετηθεί υπέρ του ενός δήμου. Μάλιστα ο κ. Κουσουρνάς έχει δηλώσει ότι αν δεν είναι ένας ο Δήμος, αν δηλαδή δημιουργηθούν τρεις δήμοι όπως ήδη δρομολογείται, δεν θα είναι υποψήφιος. Εάν ο δήμαρχος τηρήσει αυτή την δέσμευσή του, τότε αλλάζουν πολλά σε ό,τι αφορά τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τους τρεις δήμους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργου Στάγκα, πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης Χατζημάρκου, ο οποίος με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τάχθηκε υπέρ των περισσοτέρων του ενός δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το σημερινό σύστημα είναι καταστροφικό για το νησί της Ρόδου.

Όμως και άλλα στελέχη από την παράταξη Χατζημάρκου είναι υπέρ των τριών έστω και αν δεν διατύπωσαν τις απόψεις τους δημοσίως. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη του δημάρχου της οποίας τα βασικότερα στελέχη είναι υπέρ των τριών δήμων.

Δεν προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση υπέρ του ενός δήμου του προέδρου του Επιμελητηρίου κ.Γιάννη Πάππου, καθώς και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνη Καμπουράκη, δεδομένου ότι οι θέσεις τους ήταν γνωστές.

Από τους βουλευτές ο κ. Μάνος Κόνσολας τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των τριών δήμων (και μάλιστα κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών) ενώ ο κ. Βασ. Υψηλάντης τοποθετήθηκε γενικά, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Πριν από την συνάντηση του κ. Γιάννη Μιχελάκη με τον ΝΟΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον πρώην δήμαρχο κ. Χατζή Χατζηευθυμίου ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις του υπέρ των τριών Δήμων, παραθέτοντας μάλιστα μια σειρά επιχειρημάτων που συμπλέουν με την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη της Ρόδου.

Rodosalarm

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ