back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Δήμαρχος Τήνου ζητά να παραμείνει η ΔΟΥ στο νησί όπως …στην Κάλυμνο!

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΟ Δήμαρχος Τήνου ζητά να παραμείνει η ΔΟΥ στο νησί όπως ...στην Κάλυμνο!

Δριμύτατη επίθεση κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα, εξαπολύει ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, με αφορμή τη δημόσια δέσμευση τους για διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Καλύμνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κροντηράς με μία επιστολή – φωτιά εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, ζητεί να ισχύσει το ίδιο και για τη Δ.Ο.Υ. Τήνου και κάνει λόγο παράλληλα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς:

    1. κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
    2. κ. Φώτιο Κουβέλη, Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

Αγαπητοί κύριοι,

Με έκπληξη και οδύνη διάβασα αλλά και άκουσα τη δήλωσή σας, μετά τη συνάντησή σας με το συνάδελφο Δήμαρχο Καλύμνου και τη δέσμευσή σας για τη μη κατάργηση της εκεί Δ.Ο.Υ., με επίκληση της νησιωτικότητας και της ανάγκης σεβασμού της. Έχω τολμήσει να γράψω – στον τομέα της αρμοδιότητάς μου και σε ό,τι αφορά επιλογές που αγγίζουν την Τήνο- κι άλλες φορές ότι εκεί στην τρικομματική κυβέρνηση λειτουργείτε υπό πανικό ή με έλλειμμα σοβαρότητας.

Με κόπο συγκρατώντας την οργή μου, σεβόμενος και τα ιδανικά που μοιραστήκαμε με τον πρώτο από εσάς, επί δύο δεκαετίες και πλέον, σας ερωτώ (και τους δύο):

Τι διαχωρίζει την Τήνο από την Κάλυμνο; Προς Θεού, τίποτα δεν μας χωρίζει από το νησί της Καλύμνου και μακάρι να πετύχει το σκοπό του αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη διάκριση.

Ξέρετε άραγε ότι μέχρι προ μηνός παλεύαμε για να διατηρηθεί η σύνδεση της Τήνου με τη Δ.Ο.Υ. «υποδοχής» (Σύρου); Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, μεταφοράς της Δ.Ο.Υ. με αμφισβήτηση και αυτής της φυσικής δυνατότητας πρόσβασης;

Όποιος Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να σας επισκεφτεί, συνοδευόμενος από τοπικό βουλευτή, θα πετύχαινε άραγε αντίστοιχη δήλωση – δέσμευση περί διατήρησης της Δ.Ο.Υ. του νησιού του; Εκεί φτάσαμε εν έτει 2013;

Πώς εκφράστηκε αυτή η άποψή σας όταν επισκεφτήκαμε οι Δήμαρχοι των θιγόμενων νησιών τη Βουλή και όλα τα κόμματα, διαμαρτυρόμενοι για την εθνική αυτοχειρία της εγκατάλειψης και απαξίωσης των νησιών χωρίς κανένα μα κανένα οικονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο; Πού ήταν τότε η ευαισθησία σας για να νησιά;

Η έννοια της νησιωτικότητας είναι λάστιχο κε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ και τη θυμάστε για ένα νησί, λίγες μέρες προ της καταργήσεως των Δ.Ο.Υ.; Συνταγματολόγος είστε, αν και κατάλαβα ότι και το Σύνταγμα, δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο που ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν, ειδικά για τη νησιωτικότητα.

Επειδή είστε και δικηγόροι, εν μέσω διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή εκτελέσεως των Υπουργικών αποφάσεων για τη Δ.Ο.Υ. Τήνου (και άλλων νησιών), πώς κρίνετε ότι η ελληνική πολιτεία, που κυβερνάται και από εσάς, επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. και σεις υπεραμύνεστε μίας μόνο από αυτές;

Κε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ και Κε Πρόεδρε της ΔΗΜΑΡ, μπορεί να μη  ζείτε σε νησί, όμως δώσατε μια τρανή απόδειξη ότι ξέρετε να ψαρεύετε σε θολά νερά, με πρακτικές τελείως αναντίστοιχες προς τη νέα εποχή που επικαλείστε. Με τέτοιες πρακτικές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική πορεία στο μέλλον. Και δεν αναφέρομαι στην ταπεινότητά μου που προδήλως σας είμαι αδιάφορος –ένας απλός άνθρωπος, σήμερα Δήμαρχος ενός νησιού των Κυκλάδων- αλλά στους δεκάδες χιλιάδες νησιώτες που αγωνίζονται για το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των  νησιωτικών Δ.Ο.Υ. και τους υπαλλήλους που ξεριζώνονται κακήν κακώς, χωρίς –επαναλαμβάνω – ίχνος ωφέλειας για το Δημόσιο.

Η λύση είναι τώρα, λίγες μέρες πριν το ανιστόρητο λάθος, να αλλάξετε την απόφαση της πολιτείας και να διατηρήσετε τις Δ.Ο.Υ. των νησιών όπως λειτουργούν, αφού ήδη έχουμε προσφερθεί (η Τήνος) για την στέγαση και την κάλυψη των  λειτουργικών εξόδων. Βοηθήστε τώρα τα νησιά, θωρακίστε την νησιωτική Ελλάδα, απαλλάξτε τους νησιώτες από νέα βάσανα. Αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη και η ηθικά και πολιτικά ορθή απόφαση, έστω και στο παρά πέντε.

Αν παρόλα αυτά ένα ραντεβού μαζί σας είναι ικανό να σας μετατρέψει σε υποστηρικτή της νησιωτικότητας και των δικαίων (και) της Τήνου και να διασφαλίσει τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, με κρύα καρδιά παίρνω το βαπόρι και σπεύδω προς συνάντησή σας γιατί πάνω από όλα ιεραρχώ το νησί μου…

Aftodioikisi.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ