Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανώς κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:
α. στα νησιά του Ιονίου, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και τη δυτική Στερεά μέχρι νωρίς το απόγευμα β. στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως το βράδυ γ. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τη νύχτα δ. στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο (6/2) ε. στα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα μέχρι και αύριο το πρωί.
2. Πολύ ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν μέχρι το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ο καιρός επιδεινώνεται εκ νέου σήμερα, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι έντονες, ισχυρούς νοτίους ανέμους και αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης. Η κακοκαιρία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην Κέρκυρα και πλημμυρικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του meteo.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι βροχοπτώσεις ξεκινούν από νωρίς το πρωί κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και σταδιακά θα επεκταθούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τοπικά οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι τα Επτάνησα, τα δυτικά ηπειρωτικά, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο εκδήλωσης λασποβροχών.
Η σημερινή βροχόπτωση κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Στην Αττική και την πόλη της Αθήνας βροχές θα εμφανίζονται κατά διαστήματα, ενώ ισχυρές καταιγίδες αναμένονται κυρίως από το μεσημέρι έως το απόγευμα.
Οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν το συνολικό ύψος βροχόπτωσης για σήμερα, καθώς και την κατανομή της αφρικανικής σκόνης και των λασποβροχών, σύμφωνα με το σύστημα DUST-WRF του Meteo.gr/ΕΑΑ. Το σύστημα παρέχει υψηλής ανάλυσης χάρτες για τη μεταφορά και εναπόθεση σκόνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Παράλληλα, πολύ ισχυροί και κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο, ενισχύοντας την ένταση των καιρικών φαινομένων.











