Oct 23, 2019 Last Updated 09:25, στις 23-10-2019

Κρεμαστινός: "Χρειάζεται ειδική ρύθμιση για τη στελέχωση υπηρεσιών στα νησιά της παραμεθορίου"

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Δωδεκανησιακά νέα
Εμφανίσεις: 330 φορές

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κρεμαστινός, έκλεισε τον κύκλο των προεκλογικών του εκδηλώσεων στα νησιά με την επίσκεψή του στο Καστελόριζο.

Εκεί επισκέφθηκε τον Δήμο Μεγίστης όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο και, εν συνεχεία, έτυχε θερμότατης υποδοχής εκ μέρους των κατοίκων. Ο Καθηγητής Κρεμαστινός επισκέφθηκε και το ιατρείο του νησιού όπου συνομίλησε με τη Διευθύντρια ιατρό και τους 2 αγροτικούς ιατρούς και διεπίστωσε ότι το επίπεδο λειτουργίας του ιατρείου είναι ικανοποιητικό.

Οι πολίτες του Καστελόριζου του ζήτησαν να λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού οι οποίες  δεν στελεχώνονται γιατί μετά από κάθε προκήρυξη οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τον διορισμό τους. 

Απαντώντας τους, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε: «Θα σας μιλήσω ξεκάθαρα: μόνο μια ειδική νομοθετική ρύθμιση μπορεί να σας λύσει το πρόβλημα. Μια ρύθμιση που θα λέει ότι όσοι δεν αποδέχονται τον διορισμό στα νησιά της παραμεθορίου, διορισμό που οι ίδιοι οι διοριζόμενοι έχουν ζητήσει, δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για διορισμό στο δημόσιο στο μέλλον. Αν αυτό δεν γίνει, θα έρχονται διάφοροι πολιτικοί που θα υπόσχονται ότι ως δια μαγείας θα λύσουν το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού αλλά το πρόβλημα θα παραμένει πάντα.»

Ο κόσμος του Καστελόριζου, όπως και στα άλλα νησιά, εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τις προοπτικές επιβίωσης σε αυτό. Μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ των νησιών επιφέρουν διπλό πλήγμα στην οικονομία των νησιών: αποθαρρύνουν τον τουρισμό γιατί τα νησιά μας γίνονται μη ανταγωνιστικά προς τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα η ζωή των κατοίκων ακριβαίνει πολύ. Αποτέλεσμα είναι ότι η οικονομία συρρικνώνεται και οι νέοι εγκαταλείπουν το νησί γιατί δεν βρίσκουν δουλειά. 

Στο θέμα αυτό ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανέλαβε την πάγια πρότασή του για ανατροπή της οικονομικής πολιτικής που αφορά τα νησιά. Είπε στους Καστελοριζιούς, χαρακτηριστικά: «Τα νησιά θα γίνουν βιώσιμα μόνο με ελαχιστοποίηση ή μηδενισμό της φορολογίας και του ΦΠΑ καθώς μόνο τότε θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους εδώ. Όσο η φορολογία και ο ΦΠΑ είναι η μισή αξία μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος, σε αυτά τα απομακρυσμένα μέρη, με όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα, οι τοπικές οικονομίες δεν θα ανακάμψουν. Αυτό το βασικό οικονομικό δεδομένο το είχαν καταλάβει ακόμα και οι σουλτάνοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι οποίοι είχαν ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά για να μην ερημώσουν και καταληφθούν από πειρατές. Στο σύγχρονο ελληνικό κράτος ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος που επανέφερε την ευεργετική φορολογική πολιτική των νησιών μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν την επέκτεινε αλλά την κατάργησε.»


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook