back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Χορήγηση οικονομικού επιδόματος σε γιατρούς, εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικούς και ένστολους που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Χορήγηση οικονομικού επιδόματος σε γιατρούς, εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικούς και ένστολους που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές»

Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται ρητά και διαζευκτικά και η χορήγηση χρηματικού επιδόματος από τους δήμους νησιωτικών και ορεινών περιοχών σε υγειονομικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον ΕΚΑΒ, ένστολους και υπαλλήλους των ΟΤΑ που υπηρετούν εντός των ορίων των συγκεκριμένων δήμων, προτείνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές, δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές της χώρας είναι η υποστελέχωση των δομών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Είτε πρόκειται για υγειονομικούς υπαλλήλους, είτε για εκπαιδευτικούς είτε για ένστολους της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επισημαίνει ότι με  το νόμο 4483 του 2017, δόθηκε η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής, αλλά ο συγκεκριμένος νόμος σε ό, τι αφορά στο ζήτημα των κινήτρων πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να προσδιοριστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια η παροχή κινήτρων, όχι μόνο σε είδος, αλλά και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος από τους δήμους των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας υπάρχουν δήμοι που έχουν, όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την οικονομική δυνατότητα για να παρέχουν χρηματικό επίδομα σε υγειονομικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, στους εκπαιδευτικούς.

Συνεπώς θα πρέπει να επιτρέπεται ρητά και διαζευκτικά και η χορήγηση χρηματικού επιδόματος εφόσον το επιτρέπουν οι δυνατότητες και τα οικονομικά δεδομένα αυτών των δήμων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:  «Κίνητρα σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα από δήμους νησιωτικών και ορεινών περιοχών για να υπηρετήσουν σε δομές στα όρια των δήμων»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές, δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές της χώρας είναι η υποστελέχωση των δομών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Είτε πρόκειται για υγειονομικούς υπαλλήλους, είτε για εκπαιδευτικούς, είτε για ένστολους της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, με τον νόμο 4483 του 2017, δόθηκε η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.

Ο συγκεκριμένος νόμος, σε ό, τι αφορά στο ζήτημα των κινήτρων πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να προσδιοριστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια η παροχή κινήτρων όχι μόνο σε είδος αλλά και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος από τους δήμους των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Υπάρχουν δήμοι που έχουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την οικονομική δυνατότητα για να παρέχουν χρηματικό επίδομα σε υγειονομικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, στους εκπαιδευτικούς.

Συνεπώς, θα πρέπει να επιτρέπεται ρητά και διαζευκτικά και η χορήγηση χρηματικού επιδόματος εφόσον το επιτρέπουν οι δυνατότητες και τα οικονομικά δεδομένα αυτών των δήμων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται ρητά και διαζευκτικά και η χορήγηση χρηματικού επιδόματος από τους δήμους νησιωτικών και ορεινών περιοχών σε υγειονομικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον ΕΚΑΒ, ένστολους και υπαλλήλους των ΟΤΑ που υπηρετούν εντός των ορίων των συγκεκριμένων δήμων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ