Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Αστυπάλαια, ζητώντας την ένταξη του νησιού στο πρόγραμμα δράσεων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι: «οι ασθενείς που διαμένουν μόνιμα στο νησί δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και περίθαλψης από γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό ειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας.
Για τους ασθενείς αυτούς είναι σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνηση τους και στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι στις κατά καιρούς επισκέψεις εθελοντών ιατρών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη για τη μεταφορά ενός ασθενούς σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δεν υπάρχει ψυχίατρος που θα πιστοποιήσει αυτή την ανάγκη και θα συμπληρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ψυχική νόσο ή βαριά νευρολογική πάθηση που δεν μπορούν να περάσουν από επιτροπή ΚΕΠΑ, αφού δεν υπάρχει ψυχίατρος για να συμπληρώσει τον αναγκαίο ηλεκτρονικό-εισηγητικό φάκελο που αποτελεί προϋπόθεση για να περάσουν από επιτροπή».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να επεκτείνει τις δράσεις των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και η Αστυπάλαια.
Καταθέτει, μάλιστα, ως πρόταση τη συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ, αναφέροντας ότι η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας διαθέτει δύο Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες. Με την χρηματοδότηση της Πολιτείας θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτών των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η Αστυπάλαια.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον υπουργό Υγείας:
«ΘΕΜΑ: “Κάλυψη των αναγκών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Αστυπάλαια με ένταξη του νησιού στο πρόγραμμα δράσεων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας”.
Κύριε υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, τα ζητήματα που αφορούν στην Ψυχική Υγεία σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη υποδομών που θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες.
Η γεωγραφική ασυνέχεια, αλλά και το μικρό μέγεθος ορισμένων νησιών λειτουργούν ανασχετικά.
Η Αστυπάλαια είναι ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο συγκεκριμένο τομέα. Ασθενείς που διαμένουν μόνιμα στο νησί δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και περίθαλψης από γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό ειδικευμένο σε θέματα ψυχικής υγείας.
Για τους ασθενείς αυτούς είναι σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνησή τους και στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι στις κατά καιρούς επισκέψεις εθελοντών ιατρών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη για τη μεταφορά ενός ασθενούς σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δεν υπάρχει ψυχίατρος που θα πιστοποιήσει αυτή την ανάγκη και θα συμπληρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ψυχική νόσο ή βαριά νευρολογική πάθηση που δεν μπορούν να περάσουν από επιτροπή ΚΕΠΑ, αφού δεν υπάρχει ψυχίατρος για να συμπληρώσει τον αναγκαίο ηλεκτρονικό-εισηγητικό φάκελο που αποτελεί προϋπόθεση για να εξεταστούν από την επιτροπή.
Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να επεκτείνει τις δράσεις των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και η Αστυπάλαια.
Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας διαθέτει δύο Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες. Με την χρηματοδότηση της Πολιτείας θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτών των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η Αστυπάλαια.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος υπουργός
1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ένταξη της Αστυπάλαιας στο πρόγραμμα δράσεων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, δεδομένων και των προβλημάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά και της γεωγραφικής του θέσης;
Ο ερωτών βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου»