back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κείμενα συνέντευξης τύπου Δ. Γάκη 30-12-14

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚείμενα συνέντευξης τύπου Δ. Γάκη 30-12-14

Άνοιξε ο δρόμος της ελπίδας. Ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής και θα διώξει τελειωτικά τη χειρότερη κυβέρνηση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Μαζί με τον παλιό χρόνο φεύγει ένα παρηκμασμένο, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ευχή μας και για το χρόνο και για την κυβέρνηση που φεύγει είναι: ΑΜΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ.

Νομίζω ότι ο φόβος, η τρομοκρατία, η πολιτική που επιχείρησε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπιασε τόπο, αλλά – επειδή η ελπίδα είναι πολύ πιο δυνατή – ξεκινάει η προσπάθεια να τερματιστεί η λιτότητα, να τερματιστεί η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, να σταματήσουν όλα αυτά τα μέτρα τα οποία μας έφεραν εδώ. Όταν πάμε σε μια εκλογική διαδικασία, ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει με ποια πολιτική θέλει να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση.

Έχουμε το χρόνο, στις τέσσερις εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, να συζητήσουμε όλοι, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, τα προγράμματα και τις προτάσεις μας, τις δύο διαφορετικές προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί. Η δική μας πρόταση έχει κατατεθεί από το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Μιλάμε για τους πυλώνες τους οποίους θα ακολουθήσουμε τους πρώτους μήνες, μιλάμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και, βέβαια, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για το βάθεμα της δημοκρατίας, η οποία τόσο πολύ τραυματίστηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ καιρό, έχουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε φτιάξει το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα διαπραγματευθούμε. Θα βάλουμε στο τραπέζι αυτό που δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης : τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εμείς έχουμε πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχουμε τις δικές μας πολιτικές προτάσεις και διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία στηρίζονται και στο ιστορικό δεδομένο του 1953, με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα στο επίκεντρο των δικών μας απόψεων και του προγραμματικού μας λόγου βρίσκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού.

Το 2015 δεν είναι 2012. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Η Αριστερά αναμετράται με την ιστορία της, η Ελλάδα αναμετράται με την ιστορία της κι από χώρα που την είχαν κάνει πειραματόζωο, τώρα θα γίνει η χώρα πρότυπο για την ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας. Η δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία οι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολιτικές γραμμές τελείως αντίθετες – την υπηρέτηση για ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια ακόμα της μνημονιακής πολιτικής ή η την πλήρη ανατροπή της – θα δείξει το δρόμο με τον οποίο ο ελληνικός λαός θέλει να προχωρήσει η κυβέρνησή του.

Οι παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα που αφορούν στη ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ Τα 2,5 αυτά χρόνια, επικεντρωθήκαμε στα ειδικά ζητήματα της Δωδεκανήσου. Αναδείξαμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωγραφική – οικονομική και κοινωνική ιδιαιτερότητα που έχει η νησιωτική χώρα. Τόσο στη Βουλή, όσο και στα νησιά, μαζί με την κοινωνία. Αναδείξαμε και επιμείναμε να δοθεί άμεσα λύση σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, στην Υγεία, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, στην ενεργειακή κάλυψη, στη στελέχωση των σχολικών μονάδων στα μικρά ακριτικά νησιά, στην αλιεία. Θέσαμε τις προτάσεις μας στη Βουλή, για τις ήπιες μορφές τουρισμού, την επάρκεια ισχύος, τη συνέργεια τουρισμού-πολιτισμού, την ανάδειξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική για την περιφέρεια, μιλήσαμε για τις συνέπειες στην οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων του δημοσίου στη Ρόδο και στην Κω, αντιτεθήκαμε στο ξεπούλημα του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος με τη μορφή «παραχώρησης» του αιγιαλού σε ιδιώτες.

Εκθέσαμε στην κριτική των τοπικών κοινωνιών τις αντινησιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερνε η κυβέρνηση. Οι κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, έχουν «ονοματεπώνυμο», δηλαδή προγραμματική δουλειά και ουσία. Αφορούν σε όλους τους άξονες δράσης του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της χώρας που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ.

Με τις παρεμβάσεις μας, αναδείξαμε τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών, δώσαμε εναλλακτικές προτάσεις, δρομολογήσαμε λύσεις. Μαζί με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο στη βάση της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας, θα κάνουμε αυτές τις προτάσεις – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ