Apr 02, 2020 Last Updated 11:43, στις 02-04-2020

Κάλυμνος: Σε αργία οδεύουν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Δωδεκανησιακά νέα
Εμφανίσεις: 1155 φορές

Κάλυμνος: Σε αργία οδεύουν πέντε δημοτικοί σύμβουλοιΣε αργία κινδυνεύουν να τεθούν πέντε εν ενεργεία Δημοτικοί σύμβουλοι εξαιτίας Λούρμα!!! Με το βέλος ο επιθεωρητής Δ. Λούρμας.

Ο «κύριος Επιθεωρητής» δίκην εξιλεωτικής θυσίας στο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ, αφού όλα τα υπόλοιπα τα έβγαλε «λάδι», στοχοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την αλλαγή του οικονομικού αντικειμένου στις χωματουργικές εργασίες!!! Διώκονται για απιστία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο το έπραξαν με σκοπό να ωφεληθεί η ανάδοχος του έργου κοινοπραξία «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ-ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Σε αργία κινδυνεύουν να τεθούν πέντε εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι με αφορμή την ποινική δίωξη που τους έχει ασκηθεί «για απιστία στην υπηρεσία» και «απάτη» σε βαθμό κακουργήματος, στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης που πραγματοποιεί ο Ανακριτής Κω μετά την σχετική παραγγελία της Εισαγγελέας για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα το άρθρο 146 παρ 2α του Κώδικα Δήμων αλλά και το άρθρο 236 2α του σχεδίου Καλλικράτη, σχετικά με την έκπτωση εξαιτίας καταδίκης, αναφέρουν:

2.α. όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, κατά της οποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον κατηγορούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου. Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση ,η αργία αίρεται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Ελεγκτής Νομιμότητας είναι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, μόλις ολοκληρωθεί η Τακτική (κύρια) Ανάκριση που διεξάγει ο Ανακριτής και η υπόθεση παραπεμθεί στο ακροατήριο ,επιδοθούν οι κλήσεις στους κατηγορουμένους και εξαντληθεί το δικαίωμα τυχόν προσφυγής που θα υποβάλλουν ,τότε άμεσα ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οφείλει άμεσα να θέσει σε αργία τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους που είναι κατηγορούμενοι έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση.

ΟΙ 5 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Την επίμαχη απόφαση ψήφισαν οι 14 δημοτικοί σύμβουλοι που ήσαν παρόντες στην έκτακτη συνεδρίαση της 2/3//2006 εκ των οποίων ό ένας δεν βρίσκεται εν ζωή, ενώ πέντε είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν και στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα είναι: Από την πλειοψηφία ο Παντελής Ζωϊδης

Από την μείζονα μειοψηφία: Μιχάλης Λελέκης, Μιχάλης Μπούκης και Σακελλάριος Ζερβός

Από την Ελάσσονα μειοψηφία ο Ιωάννης Γαλουζής.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ

Η ποινική δίωξη εναντίον των δημοτικών συμβούλων ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση του ο Επιθεωρητής κ. Δημήτριος Λούρμας .

Ο κ. Επιθεωρητής με μία διάτρητη έκθεση ,όπως από την πρώτη στιγμή την χαρακτήρισε η εφημερίδα μας, προφανώς δίκην εξιλεωτικής θυσίας στο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ, αφού όλα τα υπόλοιπα τα έβγαλε «λάδι», στοχοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την αλλαγή του οικονομικού αντικειμένου στις χωματουργικές εργασίες.

Να σημειώσουμε ότι η εμπλοκή των δημοτικών συμβούλων αφορά μία πτυχή της υπόθεσης του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα τη διαπίστωση του Επιθεωρητή Δ.Λούρμα ότι :

Κατά την αρχική τιμολόγηση των εργασιών των χωματουργικών εργασιών, με την προσέγγιση του σταδίου προμελέτης , αυτές είχαν τιμολογηθεί συνολικά σε 329.683,15 ευρώ. Η δαπάνη αυτή ακόμα και αν αυξανόταν με το μέρος δαπάνης προετοιμασίας του χώρου δεν ξεπερνούσε τις 460.000 ευρώ. Με την υπ’ αριθμ. 60/02-03-06 απόφαση του, το ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων ενέκρινε, χωρίς αιτιολόγηση, αυξημένο (σχεδόν διπλάσιο) προϋπολογισμό των χωματουργικών εργασιών(848.750 ευρώ) έναντι του αρχικά προβλεπομένου στην προμελέτη ποσού των 460.000 ευρώ. Μία υπέρμετρη όπως την χαρακτηρίζει τιμολόγηση των σχετικών εργασιών.

Με βάση την παραπάνω διαπίστωση του κ. Επιθεωρητή, και μετά τις ανωμοτί καταθέσεις που πήρε από τους εμπλεκόμενους η Εισαγγελέας Κω άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν την απόφαση για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και την απάτη σε βάρος της ΕΕ.

Ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κληθεί από τον Ανακριτή Κω ο οποίος τους έκανε γνωστό το κατηγορητήριο και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προσέλθουν στο ανακριτικό Γραφείο για να απολογηθούν.

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΣΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δημοτικοί σύμβουλοι από κοινού έλαβαν την απόφαση αλλαγής του οικονομικού αντικειμένου των χωματουργικών εργασιών, διαπράττοντας τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της απάτης.

Βέβαια το πλέον ενδιαφέρον είναι αυτό που αναφέρεται στο πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου (το μεταφέρουμε αυτολεξεί):

Έπραξες δε τα ανωτέρω με σκοπό να ωφεληθεί η ανάδοχος του παραπάνω κοινοπραξία «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ-ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» με το ποσό των 129.766,54 ευρώ με ισόποση μείωση της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου.

Φυσικά αποτελεί οξύμωρο σχήμα το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν την απόφαση στις 2 Μαρτίου 2006 ,ενώ ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου που ωφέλησαν οι κατηγορούμενοι έγινε μεταγενέστερα στις 8 Ιουνίου 2006.

Η ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Επιθεωρητή Δ. Λούρμα για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ η εφημερίδα μας την χαρακτήρισε διάτρητη και ελλιπή ,τεκμηριώνοντας απόλυτα τις απόψεις της.  Με αναλυτικό τρόπο στο δημοσίευμα εκείνο παρουσιάσουμε τις τρύπες της έκθεσης του Επιθεωρητή.

Παραθέτουμε παρακάτω ένα μόνο απόσπασμα από την εισαγωγή.

Πρόκειται για μία έκθεση διάτρητη και ελλιπή , αφού ο εν λόγω Επιθεωρητής Δημοσίων έργων ο εντεταλμένος να ελέγχει και να προστατεύει το δημόσιο χρήμα ,αντί να προβεί και να παρουσιάσει τη δική του εργασία ,με τις απαιτούμενες επιμετρήσεις ,υπολογισμούς και την παράθεση των σχετικών πινάκων, αρκέστηκε σε μία έκθεση 60 σελίδων, χρησιμοποιώντας μία μέθοδο προσομοιάζουσας της «εις άτοπου απαγωγής», απορρίπτοντας τις 2 υφιστάμενες πραγματογνωμοσύνες και καταλήγοντας σε συμπεράσματα βασιζόμενος μόνο σε ισχυρισμούς και επιμετρήσεις , που έγιναν ετεροχρονισμένα ,της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και και όχι σε δικές του διαπιστώσεις και μετρήσεις.

Βέβαια η έκθεση του Επιθεωρητή είναι διατυπωμένη με αρκετή δεξιοτεχνία, ώστε κάποιος ειδικά μη τεχνικός να χάνεται στη συνεχή ανάλυση των συμπυκνωμένων φράσεων και εννοιών, με αποτέλεσμα να μην δίνεται κάθαρση στην τραγωδία ΧΥΤΑ. Είναι να απορεί κανείς με την επιπολαιότητα ειδικών και μη, που προσέτρεξαν να σχολιάσουν αβασάνιστα εκ του προχείρου την έκθεση του κ. Επιθεωρητή.

Το αντικείμενο της έκτακτης επιθεώρησης από τον επιθεωρητή δημοσίων έργων κ. Δ. Λούρμα ήταν, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεσή του, η εξέταση των μελετών και εργολαβιών που εντάσσονται στην Πράξη «ΧΥΤΑ Δήμου Καλυμνίων».

Σε γενικές γραμμές θα υπενθυμίσουμε ότι η έκτακτη αυτή επιθεώρηση έγινε λόγω των καταγγελιών για το λεγόμενο «σκάνδαλο ΧΥΤΑ».

Λογικό λοιπόν θα ήταν μεταξύ των άλλων ο κ. Επιθεωρητής να επιλύει αποδεικτικά το πρόβλημα αυτό και να αποδίδει ευθύνες στους υπεύθυνους προς τον κ. Εισαγγελέα. Δυστυχώς το θέμα του σκανδάλου συνεχίζει να υφίσταται, αφού ο κ. Επιθεωρητής το εξετάζει από αρνητική μόνο πλευρά αντιμετώπισης των πραγματογνωμοσυνών, δέχεται δηλ. τελικά αβασάνιστα τα προβαλλόμενα ως επιμετρήσεις της εμπλεκόμενης Διευθύνουσας Υπηρεσίας , χωρίς να φωτίζει το όλο θέμα, μάλλον συσκοτίζοντάς το ακόμα περισσότερο.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ο ΔΗΜΟΣ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά τα δημοτικών συμβούλων και μετά από εισήγηση του Δημάρχου Δ.Διακομιχάλη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε όπως ο Δήμος Καλυμνίων να παραιτηθεί από Πολιτική Αγωγή για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης που αφορά στους δημοτικούς συμβούλους. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελέας η υπόθεση για την οποία διεξάγεται η τακτική ανάκριση, έχει άλλες δύο πτυχές τις οποίες πρόκειται να εξετάσει ο Ανακριτής

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΧΥΤΑ

Βέβαια η υπόθεση του σκανδάλου του ΧΥΤΑ δεν κλείνει με τα την παραπομπή των δημοτικών Συμβούλων .

Σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελέας θα πρέπει:

1. Να εξεταστεί η περίπτωση: Ενώ το αρχικό επιλέξιμο ποσό ένταξης του έργου ήταν 2.300.000 ευρώ (εκ των οποίων ποσό 1.828.728,52 ευρώ για έργα υποδομών), η δημοπράτηση του έργου έγινε με το νέο επιλέξιμο προϋπολογισμό 3.017.100 ευρώ που εγκρίθηκε ετεροχρονισμένα στις 20-12-2007 ,δηλαδή σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την δημοπράτηση του έργου (08-06-06) και έξι μήνες μετά την υπογραφή του εργολαβικού συμφωνητικού (06-06-07) με την ανάδοχο Εταιρεία Κ/Ξ 3Κ Τεχνική ΑΕ-ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε

Η παραπάνω ανακολουθία και η ετεροχρονισμένη έγκριση του επιλέξιμου προϋπολογισμού, όταν πλέον είχε υπογραφεί και το εργολαβικό συμφωνητικό, διαπιστώθηκε κατά την προκαταρκτική εξέταση και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον Τακτικό Ανακριτή Κω, μετά και από παραγγελία της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω για τυχόν τέλεση κακουργηματικής Πράξης

2. Αναφορικά με τις αρχικές καταγγελίες μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ο Δημήτρης Διακομιχάλης και ο Ιωάννης Τάτσης ,ότι πληρώθηκαν εργασίες στο ημιτελές έργο του ΧΥΤΑ Καλύμνου, ύψους περίπου 500.000 ευρώ που ποτέ δεν έγιναν ,αποτελούν τη δεύτερη φάση του σκανδάλου ΧΥΤΑ που καλείται να διερευνήσει ο Ανακριτής στα πλαίσια της από 9/7/2012 παραγγελίας της Εισαγγελέας Κω Κωνσταντίνας Πέτροβα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Εισαγγελέας στην παραγγελία της προς τον Ανακριτή: αναφορικά με τις αρχικώς γενόμενες καταγγελίες όσον αφορά την καταβολή χρημάτων για τμήματα του έργου που δεν έγιναν, θεωρεί ότι καταρχήν θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του Τεχνικού συμβούλου που προσέλαβε η Υπηρεσία ενώ αναφέρει ότι θεωρεί ως ενδεδειγμένη ενέργεια να γίνει νέα πραγματογνωμοσύνη με εκσκαφή κάτω από τον εργοταξιακό δρόμο και τις προσωρινές εναποθέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπολείπεται η αξία του εκτελεσμένου έργου κατά τον χρόνο πιστοποίησης από την αξία του πιστοποιημένου το οποίο έχει πληρωθεί.

kalymnos-news.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook