back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Μπροστά 11 μονάδες η ΝΔ. “Έπαιξε σε άδειο γήπεδο” και χωρίς τις νέες ηλικίες

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚΑΛΥΜΝΟΣ: Μπροστά 11 μονάδες η ΝΔ. "Έπαιξε σε άδειο γήπεδο" και χωρίς τις νέες ηλικίες

Στην Επαρχία Καλύμνου γενικά (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος,  Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι) έχουμε επικράτηση της ΝΔ, με εξαίρεση την Λέρο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε πρώτος με 36% περίπου και φυσικά λόγω της ντόπιας υποψηφίας του κόμματος Ματίνας Κατσίβελη, η οποία έλαβε ένα πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων, που με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ανέρχεται στους 3.494 σταυρούς.

Ειδικά στο νησί της Καλύμνου,  τα ποσοστά της ΝΔ, που συγκέντρωσε το 35,50% και3.322 ψήφους, δείχνουν πως η υποψηφιότητα του Άγγελου Καλαθιανάκη έφερε μια σημαντική συσπείρωση ψηφοφόρων και πέτυχε να ανακόψει,  την τελευταία στιγμή, την διαφαινόμενη διαρροή. 

Βέβαια η παραπάνω διαπίστωση, αποτελεί συνάρτηση του γεγονότος ότι στην Κάλυμνο  δεν υπήρχε υποψήφιος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ “έπαιξε χωρίς αντίπαλο”. 

Οι δύο  αξιόλογες υποψηφιότητες από την περιοχή του Βορείου Συγκροτήματος, μια  από Κω (Η. Καματερός) και μια από Λέρο (Μ. Κατσίβελη), αν και στηρίχτηκαν από τους ψηφοφόρους του κόμματος, μπόρεσαν βέβαια να δώσουν μια αύξηση των δυνάμεων του, όμως δεν κατάφεραν να  μειώσουν την διαφορά με την ΝΔ, που όχι μόνον “έφυγε” μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 11%, αλλά και αύξησε την δύναμη της στην Κάλυμνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο το κόμμα του Αντ. Σαμαρά υπέστη μεγάλη συρρίκνωση. 

Μια τοπική υποψηφιότητα είναι παράγοντας που καθορίζει τα ποσοστά των κομμάτων και φυσικά δεν μιλάμε για υποψήφιους που τοποθετούνται απλώς στα ψηφοδέλτια “τιμής ένεκεν” ή με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά για προσωπικότητες με κοινωνική αποδοχή και με δυναμική διεκδίκησης εκλογής. 

Ένας τρίτος παράγοντας που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα είναι και το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων σε ηλικία, οι οποίοι με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν κατά την τελευταία περίοδο, κινείται εκλογικά προς την αριστερά και τα αντιμνημονιακά κόμματα, έχει μεταναστεύσει από το νησί τα τελευταία χρόνια. Αυτή η διαπίστωση πρέπει να ανησυχήσει τους πάντες στο νησί, ανεξαρτήτων κόμματος και αποτελεσμάτων, αφού το πλέον δυναμικό κομμάτι το έχει εγκαταλείψει. 

Σημαντικό βέβαια  είναι το γεγονός πως ο  ΣΥΡΙΖΑ στην Κάλυμνο με ποσοστό 26,54 % και 2.351 ψήφους, κατάφερε να αυξήσει την δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του 2012 κατά 6,76 ποσοστιαίες μονάδες, όμως έμεινε στην δεύτερη θέση στο νησί, σε μια περίοδο όπου το ποσοστό του κόμματος αυξήθηκε πανελλαδικά.

(Τα ποσοστά και τα νούμερα των ψήφων, αφορούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αφού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η “ροή” των αποτελεσμάτων)

“Παλμός της Καλύμνου”

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ