back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάλυμνος: Εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚάλυμνος: Εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων

Με ομόφωνη απόφαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων ενέκρινε:

1. Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλυμνίων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Έργο με τίτλο «ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.Η ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».

2. Την εξουσιοδότηση του Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, σύμφωνα με το σχέδιο οιυ εγκρίθηκε.

Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. Η ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».

Το ερευνητικό έργο έχει ως σκοπό την έρευνα των γεωλογικών, γεωτεχνικών υδρογεωλογικών, σεισμοτεκτονικών δεδομένων της περιοχής. Την λεπτομερή αποτύπωση του ανάγλυφου με τη χρήση με επανδρωμένων και τη δημιουργία λεπτομερούς ψηφιακού μοντέλου ανάγλυφου. Η έρευνα αυτή θα αποτυπώσει όλα τα στοιχεία του κατολισθητικού κινδύνου με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων.

Ο Δήμος Καλυμνίων με βάση το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα και τα παραδοτέα που θα προκύψουν από την εκτέλεση αυτού θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο εργαλείο που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχνική για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων του Δήμου.

Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τώρα έχει εκπονήσει Εφαρμοσμένα Ερευνητικά Προγράμματα σε κρίσιμες περιοχές με ιδιαίτερο γεωτεκτονικο, σεισμοτεκτονικο και σεισμό ηφαιστειακό κίνδυνο όπως στον Αθηνιό, την Οία και τα Φηρά Σαντορίνης, στη Λέσβο μετά τα σεισμικά γεγονότα του 2017, στη Νίσυρο, στην Κοιλάδα Πεταλούδων στη Ρόδο και στην περιοχή του Αμύνταιο μετά την κατολίσθηση του 2017. Ως εκ τούτου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει συσσωρευμένη, μοναδική, εξειδικευμένη και αποκλειστική τεχνογνωσία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς, σε θέματα κατολισθήσεων και συναφών αντικειμένων.

Το Τεύχος που θα παραδοθεί και θα αφορά την Κάλυμνο, θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των ερευνητικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυψαν και προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων μείωσης κατολισθητικού κινδύνου κατά στην περιοχή μελέτης.

Του ερευνητικού έργου της 20μελούς ομάδας θα προΐσταται ο γνωστός Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής,Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Προγραμματική Σύμβαση ισχύει από την υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη και λήγει μετά την παρέλευση δεκαοκτώ (18) μηνών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της παρούσας σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 55.000,00 € πλέον ΦΠΑ. Ακολούθως αναφέρεται μια κατά προσέγγιση κοστολόγηση των επί μέρους κατηγοριών, η οποία δίνατε να προσαρμοστεί – μεταβληθεί, αναλόγως με τις ανάγκες που θα προκόψουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ερευνητικών εργασιών, χωρίς στο σύνολό της να ξεπερνά το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού που αναφέρεται ανωτέρω.

α. Αμοιβές ερευνητικού προσωπικού 29.600,00 €

β. Μετακινήσεις ερευνητικού προσωπικού 5.000,00 €

γ. Αναλώσιμα γραφείου – Η/Υ, γραφική ύλη, εκτυπώσεις 1.600,00 €

δ. Γεωτεχνικές Δοκιμές – Δοκιμές καταπτώσεις βραχωδών τεμαχών 10.000,00 €

ε. Διαχειριστικά Έξοδα ΕΛΚΕ (16%) 8.800,00 €.

Το ποσό των 55.000,00 € πλέον ΦΠΑ θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Δήμου Καλυμνίων.

Πηγή: rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ