back to top
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Κάλυμνος: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε απόφαση του ΔΣ για τη συγκρότηση “Δημοτικής Αθλητικής Επιτροπής”

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚάλυμνος: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε απόφαση του ΔΣ για τη συγκρότηση “Δημοτικής Αθλητικής Επιτροπής”

Με απόφαση της Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννας Νικολαΐδου, που φέρει σημερινή ημερομηνία 17 Μαΐου 2024 ακυρώνεται η υπ’ αρ. 53/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναλυτικά αναφέρεται.

Η εν λόγω απόφαση 53/2024(20-3-2024) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων αφορά στη συγκρότηση της Επιτροπής Αθλητισμού Δήμου Καλυμνίων, η σύνθεση της οποίας ήταν πενταμελής (5μελής) και είχαν οριστεί ως μέλη, οι παρακάτω:

  1. Βολονάκης Δημήτριος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ως Πρόεδρος.
  2. Μαραγκού Αγγελική, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής , Διευθύντρια 2ου ΓΕΛ Καλύμνου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό τον Κορφιά Νικόλαο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Διευθυντή 1ου ΓΕΛ Καλύμνου.
  3. Νομικάριος Ιωάννης, ιδιώτης, ως τακτικό μέλος με αναπληρωματικό τον Κουλουριώτη Νικόλαο.
  4. Ρηνιού- Κορφιά Καλλιόπη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, υπάλληλος του Δήμου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό τον, επίσης υπάλληλο του Δήμου, Διακομιχάλη Βασίλειο , Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
  5. Κοπανέζος Μανώλης, παράγοντας του αθλητισμού, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό τον Μπουφίδη Γεώργιο.»

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε ειδική διοικητική προσφυγή των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Καλυμνίων Γαλουζή Ιωάννη Αλαχούζου Χρυσοστόμου, Ρήγα Μικέ και Ψαρά Γεωργίου, ζητώντας την ακύρωσή της ως μη σύννομης για τους λόγους που ανέφεραν αναλυτικά.

Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό μέρος της απόφασης της Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 70 του ν.3852/2010) «Επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου» ότι:

« 1. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, κατόπιν εισήγησης του προέδρου του, να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και την εισήγηση ενώπιον του θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

2. Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης. Σε αυτές μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.

Επειδή σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην υπ αρ. 26/2024 (αρ. πρωτ. 37844/24-4-2024) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι: «Δ. Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 70 του ν.3852/2010). Στο άρθρο 70 του ν.3852/2010, όπως ισχύει, προβλέπεται η δυνατότητα του δημοτικού συμβουλίου να συγκροτεί, κατόπιν εισήγησης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, επιτροπές για την επεξεργασία και την εισήγηση ενώπιόν του θεμάτων της αρμοδιότητάς του. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από δημοτικούς συμβούλους που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους της αρμόδιας κατά περίπτωση διεύθυνσης του δήμου, ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της εκάστοτε επιτροπής, καθώς και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων της περιοχής. Χρέη προέδρου εκτελεί δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης.»

Επειδή, από την εξέταση της ελεγχόμενης απόφασης προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 70 του ν.3852/2010 και αυτή ελήφθη κατά παράβαση αυτών, καθόσον κανένα μέλος της υπό συγκρότηση επιτροπής δεν έχει την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου. Επίσης δεν εκπροσωπούνται οι δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και Προέδρος δεν έχει ορισθεί Δημοτικός Σύμβουλος.

Επειδή, από τα ανωτέρω αναφερόμενα, προκύπτει ότι η υπό εξέταση απόφαση δεν είναι σύννομη και πρέπει να ακυρωθεί.

Ακυρώνεται η υπ’ αρ. 53/2024 (ΑΔΑ: 8ΦΦΤΩΕΞ-2ΦΓ ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυμνιων, σύμφωνα με το σκεπτικό της παρούσας.

Κατά της απόφασης υπάρχει δυνατότητα προσφυγής εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση ή κοινοποίηση αυτής, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, που εδρεύει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στη Ρόδο (Πλ. Ελευθερίας 1), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 238 παρ. 1 του ν.3852/2010 και 151 του ν. 3463/2006.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ