back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ανατροπή στο πρόστιμο των 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο για τον βοσκό των Ιμίων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ανατροπή στο πρόστιμο των 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο για τον βοσκό των Ιμίων

Για μη νόμιμες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις ακόμη και μισθώσεις σκαφών χωρίς τα νομότυπα εντάλματα πληρωμών καταλογίστηκε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του βοσκού που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του.

Πληροφορίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαψεύδουν τις αιτιάσεις του πρώην δημάρχου, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα …λάβρος γιατί κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 50.000 ευρώ αναδρομικά και εντόκως, υποστηρίζοντας ότι ο καταλογισμός αφορούσε τα χρήματα που χρειαζόταν να καταβάλει επί επτά χρόνια στο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο προκειμένου να μεταφέρει νερό και να περιποιείται τα ζώα του στα Ίμια.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο το ποσό που δόθηκε στο βοσκό κατά το διαχειριστικό έτος 2002 (δηλαδή οικονομικό έτος 2001) ανερχόταν μόλις στα 5.870 ευρώ και η δαπάνη αυτή κρίθηκε νόμιμη και μη καταλογιστέα στον κ. Διακομανώλη. 

Ο καταλογισμός όμως έγινε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή βρέθηκαν μη νόμιμες επιχορηγήσεις και εντάλματα πληρωμών από το Δήμο Καλύμνου. Μεταξύ των μη νόμιμων αποφάσεων του ΔΣ του Δήμου Καλύμνου είναι για επιχορηγήσεις προς Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς, σε τοπικούς μη αθλητικούς Συλλόγους όπως είναι δυτών και αιμοδοτών (δεν προβλέπεται η επιχορήγησή τους από την νομοθεσία των ΟΤΑ, ενώ αντίθετα προβλέπεται για αθλητικούς Συλλόγους), σε άπορους δημότες (καθώς δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για οικονομική αδυναμία), για μίσθωση σκαφών και λεωφορείων, κ.λπ.

Προβληματισμό στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκάλεσαν και τα πολλά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, το επίμαχο διαχειριστικό έτος, από τον πρώην δήμαρχο και από άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς δεν είχαν προσκομιστεί τα πρότυπα των εισιτηρίων και άλλα αναγκαία δικαιολογητικά για την μετάβαση του κ. Διακομιχάλη, μελών του ΔΣ και υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν τα αναγκαία παραστατικά για την μετάβαση του κ. Διακομιχάλη στη Φλόριδα των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην αδελφοποίηση των πόλεων Τάρπον Σπίνγκς και Καλύμνου (ποσό 2.924 ευρώ), για σωρεία μεταβάσεων μελών του ΔΣ ή υπαλλήλων του εν λόγω Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις, όπως στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία. Τα ποσά των εισιτηρίων κυμαίνονται από 2.554 έως 3.560 ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο παρατήρησε επίσης πως δεν υπήρχε σχετική άδεια του ΕΟΤ για τις δαπάνες τουριστικής προβολής όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, δεν προχώρησε για όλα αυτά στον καταλογισμό των σχετικών δαπανών κρίνοντας ότι για τα ταξίδια στο εξωτερικό «αν και δεν είναι κανονικές, λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά, ωστόσο, εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των άρθρων 26 παρ.1 του ν. 3274/2004 και 29 παρ. 8 του ν. 3448/2009 και συνεπώς δε συνιστούν έλλειμμα καταλογιστέο σε βάρος των υπολόγων της ελεγχόμενης διαχείρισης».

Πηγή: zougla.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ