back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιάννης Παππάς: «Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά μας αποδεικνύεται με έργα»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΓιάννης Παππάς: «Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά μας αποδεικνύεται με έργα»

Αναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά στην εφημερίδα Δημοκρατική:

  • Κύριε Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Τι απαντάτε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι ανεύθυνο από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, το παίρνουν και επαναλαμβάνουν άκριτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποτε ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μετά η κατάργηση του μνημονίου με «έναν νόμο και ένα άρθρο», μετά η περήφανη διαπραγμάτευση και για να σας φέρω και στα δικά μας, απότοκο της διαπραγμάτευσης αυτής ήταν η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ηγείται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας πειστικής, δυναμικής και μακροπρόθεσμης απάντησης στο δύσκολο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, ώστε να ανακουφιστούν, κατά το δυνατόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας επιμένει να ζητάει εκλογές και να δίνει υπεραπλουστευτικές λύσεις υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών.

  • Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Πώς αποτιμάτε όσα ανακοινώθηκαν και όσα δρομολογήθηκαν;

Η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και τους Δήμους των υπολοίπων νησιών μας, αλλά και η πίεση που ασκούμε για τα ζητήματα των Δωδεκανήσων, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, οι επισκέψεις υπουργών και μελών της Κυβέρνησης είναι συνεχείς.

Εκτιμώ ότι η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού είχε ένα ιδιαίτερο θετικό πρόσημο για το νησί μας. Το γεγονός ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία η δημοπράτηση της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου. Η λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου όπως γνωρίζουμε, έχει σταματήσει εδώ και 16 χρόνια με την μοναδική –ουσιαστική- προσπάθεια να γίνεται στα τελευταία δύο χρόνια. Πέραν όμως από τις ενέργειες για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, η επίσκεψη της κ. Μενδώνη συνέπεσε και με την ανακοίνωση σημαντικών έργων για τα Δωδεκάνησα, έργα τα οποία είναι σημαντικά για μία νησιωτική περιφέρεια όπως η δική μας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα 17 έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε και αυτή θετικό πρόσημο, αφού ο κύριος Αμυράς ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται έπειτα από επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα ελάφια.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι η επίσκεψη είχε άμεσα αποτελέσματα και θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα οι ενέργειες για την τοποθέτηση φραχτών στα σημεία που θα υποδείξουν οι αγρότες, για τη δημιουργία 4 ή 5 πάρκων που θα παραμένουν τα ελάφια, μακριά από τον αστικό ιστό και τις αγροτικές περιοχές και για τα υπόλοιπα μέτρα που ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Το φαινόμενο της ακρίβειας και της ανόδου των τιμών επηρεάζει τα Δωδεκάνησα όσα καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα, λόγω της απόστασης. Τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το επίπεδο;

Τα Δωδεκάνησα έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών δεδομένου και του μεταφορικού κόστους που προστίθεται στις τιμές.

Η παγκόσμια αύξηση του πετρελαίου έχει αυξήσει το κόστος των μεταφορικών και αυτό μετακυλίεται στα αγαθά και στα καύσιμα. Η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου στα νησιά της Δωδεκανήσου έχει εκτοξευθεί σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα διότι, όπως προανέφερα, το κόστος των μεταφορικών επαυξάνει την τιμή.

Έχω αναλάβει πρωτοβουλίες στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος που προκύπτει στα νησιά μας ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξισορρόπηση των τιμών στα νησιά.

Τέτοιες λύσεις είναι η μείωση του φόρου στα καύσιμα, ενώ καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η οποία θα αμβλύνει τις διαφορές.

  • Τα Δωδεκάνησα είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και ο Μάρτιος είναι η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η πορεία του φετινού τουρισμού;

Τα μηνύματα για την φετινή σεζόν είναι πολύ αισιόδοξα. Οι κρατήσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο και θα πλησιάσουμε τις επιδόσεις του 2019. Τα νησιά μας έχουν ένα brand name στο τουριστικό προιόν και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν την ναυαρχίδα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Το φυσικό κάλος, η ενδοξη ιστορία μας αλλά επιπλέον η άψογη εξυπηρέτηση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και το φιλόξενο κλίμα, μας αναδεικνύουν πρωταθλητές.

Οι εργαζόμενοι, οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού συνθέτουν το δυναμικό κλίμα στο τουριστικό μας προϊόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει τις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει την καλή τουριστική σεζόν.

  • Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ειδικά σε μία περίοδο παγκόσμιας αναταραχής. Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτήν την αμφισβήτηση;

Η κυβέρνηση έχει δείξει την αποφασιστικότητά της σε ανάλογες περιπτώσεις και θεωρώ ότι αυτό λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους γείτονες. Η χρόνια αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεται ενδεχομένως για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να ικανοποιηθεί συγκεκριμένο ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι εμείς είμαστε εδώ, δυνατοί και δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή γης και θάλασσας. Ιδιαίτερα εμείς οι νησιώτες έχουμε ανεπτυγμένο το πατριωτικό ένστικτο και δεν μας φοβίζουν οι απειλές.

  • Τα νησιά μας γιορτάζουν την 7η Μαρτίου, επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επέτειο;

Η 7η Μαρτίου εκτός από ημέρα γιορτής και χαράς για τα νησιά μας, είναι και ημέρα-σταθμός για την σύγχρονη ιστορία της Πατρίδας. Είναι η ημέρα που τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην μητέρα Πατρίδα, γεγονός το οποίο ονειρεύτηκαν και για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας.

Τα νησιά μας δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων και προκλήσεων. Τα Δωδεκάνησα είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας.

Αυτή τη σημαντική ημέρα για την ιστορία μας δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν και υπέγραψαν με το αίμα τους για την Ελευθερία μας. Δεν τους ξεχνάμε και συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τις ίδιες αρχές και αξίες που εκείνοι μας μεταλαμπάδευσαν.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ