back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φόρος τιμής στους τρεις αξιωματικούς των Ιμίων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΦόρος τιμής στους τρεις αξιωματικούς των Ιμίων

Φόρο τιμής στους τρεις αξιωματικούς που έπεσαν στο καθήκον- κατά τη διάρκεια των πολιτικοστρατιωτικών γεγονότων του 1996 που έφεραν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα πρόθυρα πολέμου και έμειναν στην ιστορία ως «Κρίση των Ιμίων»- απέτισαν την Κυριακή 26/1/2014 οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πλήθος πολιτών που παρέστησαν στην τελετή μνήμης που πραγματοποίησε ο Δήμος Καλυμνίων.

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου αφορούσε στον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, στον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και στον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό οι οποίοι βρίσκονταν στο ελικόπτερο που κατέπεσε πριν από δεκαοκτώ χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 1996.

«Δεκαοκτώ χρόνια στα οποία έχουμε ακούσει πολλά έχουμε διαβάσει αρκετά για τους χειρισμούς της κρίσης, αλλά ελάχιστοι έχουμε πειστεί ότι γνωρίζουμε την πλήρη και καθαρή αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΚΕΔΔΥ κ. Απόστολος Τηλιακός διαβάζοντας τον πανηγυρικό της ημέρας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφτηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Ο κ. Τηλιακός επικαλέστηκε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα των συγκεκριμένων βραχονησίδων για να καταλήξει αναφερόμενους στους τρεις αξιωματικούς: «Εμείς εδώ τους σκεφτόμαστε ως μοναδικούς ανάμεσα στους τόσους μοναδικούς ήρωες που μαρτύρησαν για την ελευθερία του τόπου μας. Σε τούτη τη γη των Ελλήνων, η θάλασσα, η αρμύρα της και οι αέρηδές της μετέφεραν και μεταφέρουν το αίμα και το πνεύμα των Ελλήνων σε όλη την οικουμένη, λέγοντας: Στώμεν καλώς τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ιμίων, ενώ τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα, φρουρές των σημαίων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι ενώ είχε ανακοινωθεί χθες επίσημα ότι στο μνημόσυνο θα ήταν παρών ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, το ταξίδι του στην Κάλυμνο δεν κατέστη εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών.

kalymnosola.wordpress.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ