back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητάει απαντήσεις για το νέο Νοσοκομείο της Κω

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητάει απαντήσεις για το νέο Νοσοκομείο της Κω

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της ανέγερσης του Νέου Νοσοκομείου Κω, κατέθεσε χθες ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ζητώντας άμεσες απαντήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται για την εκκίνηση του έργου, που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε θέσει σε προτεραιότητα.

Τα κτιριακά προβλήματα του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία της Κω. Το Νοσοκομείο αποτελεί την μοναδική οργανωμένη δομή Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης του νησιού, σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, και εφημερεύει καθημερινά όλο το χρόνο. Το ΓΝ- ΚΥ, παρά τις πολλές προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για την επέκταση και ενίσχυσή του και την ευσυνειδησία με την οποία το προσωπικό εργάζεται και προσφέρει, στεγάζονται σε ένα κτίριο, το οποίο προ πολλού έχει ξεπεράσει τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπηρετώντας τον εκπεφρασμένο στόχο της για στήριξη της Νησιωτικότητας και για ενίσχυση και αναβάθμιση της ζωής των νησιωτών και των υποδομών των νησιών, ήταν αυτή, που μετά από χρόνια κενών υποσχέσεων, κατανοώντας το πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός νέου Νοσοκομείου στην Κω, χρηματοδοτώντας με 18.000€ την Μελέτη Σκοπιμότητας του έργου. Παρά όμως την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των υγειονομικών δομών της χώρας μας, που η πανδημία έφερε στο προσκήνιο, και παρά τις εναγώνιες φωνές των πολιτών της Κω για τα δεδομένα της Υγείας στο νησί τους, κανένα νέο λιθαράκι δεν έχει προστεθεί στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το Νέο Νοσοκομείο.

Το υπολογιζόμενο κόστος της ανέγερσης του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου ανέρχεται στα 20εκ € περίπου, ποσό που το Υπουργείο δεν έχει εντάξει στον προϋπολογισμό των έργων του, ενώ σε εκκρεμότητα μένει και η αποδοχή της πρότασης του Δήμου Κω για την χωροθέτηση του και την χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής με 1 εκ. €, η οποία έχει ήδη αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Επιπλέον, οι προ μηνών δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, περί «συνεργασίας» με επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα για την χρηματοδότηση του έργου, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και αφήνουν ανοιχτές θύρες ώστε να καταλάβουμε, σχολιάζει στην Ερώτησή του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, από τη μια, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα το Νέο Νοσοκομείο της Κω και από την άλλη, ότι για αυτήν την Κυβέρνηση η ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους είναι «προϊόντα» συμφωνιών με ιδιώτες και όχι υποχρεώσεις του Κράτους, σύμφωνα και με τις Συνταγματικές επιταγές.

Οι κάτοικοι της Κω, υπογραμμίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, χρειάζονται άμεσες απαντήσεις: Σε τι βαθμό το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Κω; Ποιοι οι λόγοι της τόσης μεγάλης καθυστέρησης στην αποδοχή της πρότασης του Δήμου της Κω για την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου και την χρηματοδότηση με 1 εκ. € της μελέτης κατασκευής από τον προϋπολογισμό του Δήμου της Κω; Πως πρόκειται το Υπουργείο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση του έργου του Νέου Νοσοκομείου; Πρόκειται να προβεί σε ενέργειες για την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στην Υγεία αποτελούν πυλώνα χρηματοδότησης, ενώ πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μιας και είναι ένα ώριμο δημόσιο έργο;

Το νησί της Κω, με την μακρά του ιστορία και την μεγάλη συνεισφορά του στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας, καταλήγει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχει δικαίωμα σε σύγχρονες δομές υγείας. Ένα νέο κτίριο για τη στέγαση του Νοσοκομείου, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση που μεταξύ άλλων θα διαθέτει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πρόκειται να αναβαθμίσει τη ζωή των νησιωτών και να δώσει νέες προοπτικές στο νησί. Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ δεν έχει κανένα δικαίωμα να κωλυσιεργεί και να αναβάλει ένα τόσο σημαντικό έργο.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ