19-09-2019 Τελευταία ενημέρωση: 08:05, στις 18-09-2019

Διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε παιδικούς σταθμούς στο Νότιο Αιγαίο

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Δωδεκανησιακά νέα
Εμφανίσεις: 955 φορές

Διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε παιδικούς σταθμούς στο Νότιο ΑιγαίοΟι επόπτες δημόσιας υγείας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στα πλαίσια στοχοθεσίας για το 2012 και με σκοπό την συμμόρφωση των παιδικών σταθμών με την υγειονομική νομοθεσία και την προστασία της δημόσιας υγείας, διενήργησαν υγειονομικούς ελέγχους σε 23 ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Ρόδου .

Οι περισσότερες παρατηρήσεις-ευρήματα αφορούν σε μικροεπισκευές και βελτιώσεις των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου. Ζητήθηκε επίσης από τους υπεύθυνους των σταθμών να τηρούνται αρχεία με τα πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού και την εκπαίδευσή τους στους κανόνες υγιεινής (κυρίως τους εργαζομένους στην παρασκευή και σερβίρισμα του φαγητού), αρχείο εντομοκτονίας – μυοκτονίας καθώς και αρχείο του πόσιμου νερού.

Σχετικά με το τελευταίο αρχείο η υπηρεσία μας προέβη σε δειγματοληψίες πόσιμου νερού από 15 παιδικούς σταθμούς πόλης Ρόδου. Τα αποτελέσματα αυτών ήταν κανονικά, στάλθηκαν στους σταθμούς και ζητήθηκε να τηρούνται στο αρχείο πόσιμου νερού.  

Στον καθένα από τους παιδικούς σταθμούς στάλθηκε έγγραφο συστάσεων – παρατηρήσεων προς συμμόρφωση, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Δ/νση κοιν. Πολιτικής & υγείας, στο γραφείο Δημάρχου & αρμόδιου Αντιδημάρχου (για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς) και στο τμήμα Κοινων. Υπηρεσιών της Περιφέρειας (για τους ιδιωτικούς) για ενημέρωση και δικές τους ενέργειες.

Σε όλους τους σταθμούς που ελέχθησαν το επίπεδο καθαριότητας ήταν υψηλό, και το προσωπικό – εκπαιδευτικό και άλλες ειδικότητες – είχαν αίσθημα ευθύνης και συνείδηση του ευαίσθητου υγειονομικά εργασιακού τους χώρου.

Επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους οι επόπτες δημόσιας υγείας του Τμήματος Περ/κής Υγιεινής & Υγειονομ. Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012, διενήργησαν υγειονομικούς ελέγχους σε 45 σχολεία όλων των βαθμίδων της Δωδ/σου (7 νηπιαγωγεία, 22 δημοτικά, 9 γυμνάσια, 7 λύκεια).

Ελέγχθηκαν η τήρηση κανόνων υγιεινής της ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, κατάσταση αιθουσών και βοηθητικών χώρων, προαύλιου χώρου, αποχωρητηρίων, τήρηση αντικαπνιστικής νομοθεσίας, τήρηση υγειονομικής νομοθεσίας στα κυλικεία.

Οι περισσότερες παρατηρήσεις-ευρήματα αφορούν σε μικροεπισκευές, βελτιώσεις, συντηρήσεις των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου.  Λίγες παρατηρήσεις αφορούσαν την καθαριότητα των χώρων.
           
Σε κάθε σχολείο που ελέγχθηκε στάλθηκε έγγραφο συστάσεων – παρατηρήσεων προς συμμόρφωση, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Α’βάθμια & Β’βάθμια σχολική επιτροπή Δήμου Ρόδου και κάποια εξ αυτών στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Ρόδου & στην Υπηρεσία καθαριότητας Δήμου Ρόδου  για ενημέρωση και δικές τους ενέργειες.

Σε 22 κυλικεία των ανωτέρω σχολείων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας που αφορούν κυρίως στα είδη που προσφέρουν στους μαθητές αλλά και στις ορθές πρακτικές υγιεινής που πρέπει να τηρούνται για την διασφάλιση των παρεχομένων τροφίμων & ποτών.  Για τα 18 εξ’ αυτών ζητήθηκε η ποινική τους δίωξη και σε 4 έγιναν συστάσεις για συμμόρφωση.    

tvkosmos.gr


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook