back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χατζημάρκος: θα διατεθούν 75 εκατομμύρια για το οδικό δίκτυο των νησιών από την Περιφέρεια

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΧατζημάρκος: θα διατεθούν 75 εκατομμύρια για το οδικό δίκτυο των νησιών από την Περιφέρεια

Ποσό 75 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου όλων των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες και συσσωρευμένες ανάγκες που υπάρχουν.

Όπως έκανε χθες γνωστό ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε, η περιφέρεια περνά στην… αντεπίθεση ώστε να καλύψει τα κενά των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία των νησιών.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο από την περίοδο της δικτατορίας και έπειτα και θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σημάνσεις, διαγραμμίσεις, ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση βλαβών.

Όπως τόνισε μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει  η δημοπράτηση των έργων, τα οποία θα αναβαθμίσουν τα νησιά μας και μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τις υπηρεσίες της περιφέρειας και τους συνεργάτες του που εργάζονταν πυρετωδώς για περίπου 2,5 χρόνια ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

Τόνισε δε ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονταν και υπό το καθεστώς του lockdown που επέβαλε η πανδημία λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μας σταμάτησε ούτε ο κορωνοϊός».

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που θα έχει ως θέμα τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού της περιφέρειας, η σύσταση του οποίου αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως έκανε γνωστό, το ταμείο συμμετέχει στη διοίκηση του οργανισμού έχοντας το 49% των μετοχών του ενώ η περιφέρεια κατέχει το 51%. Μάλιστα στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου όλα τα διαδικαστικά που προβλέπονται για τη σύστασή του.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, ο οργανισμός θα έχει ως έδρα του τη Ρόδο και συγκεκριμένα θα στεγαστεί στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Ι. Καζούλη, όπου κατά την ιταλοκρατία στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο. Σημειώνεται ότι στο ίδιο κτήριο που παραχωρήθηκε από την περιφέρεια θα στεγαστεί και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Υπογραμμίζεται ότι ο περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο που θα παίξει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στην απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ποσό των 30 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υποχρέωση που έχουν και οι υπόλοιπες χώρες που θα χρηματοδοτηθούν και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η δεύτερη στη σειρά περιφέρεια της χώρας που ενέκρινε τη σύσταση του οργανισμού.

Το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ»

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, έκανε γνωστό ότι έκαναν αίτηση για χρηματοδότηση πάνω από 10.000 επιχειρήσεις στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. ‘Οπως είπε, ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών ανέρχεται τελικά σε 10.109.

Για μία ακόμα φορά υπογράμμισε ότι το ποσό των 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα της περιφέρειας προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα από το Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΝΑ, ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία περιφέρεια της χώρας το ποσό των προγραμμάτων δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες.

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΦΕΠΑΕ ως φορέας διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι εκείνος που ανέλαβε την αξιολόγηση, τον έλεγχο, την κατάταξη και την πληρωμή των δικαιούχων, όμως λόγω του φόρτου εργασίας θεωρείται αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία του πρώτου σταδίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τεστ για Covid στα μικρά νησιά

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την πρόθεση της περιφέρειας να συμβάλει στον έλεγχο για Covid του πληθυσμού των μικρών νησιών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Για το σκοπό αυτό θα στείλει τον απαραίτητο αριθμό τεστ ώστε να έχει ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός τους μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Το ξεκίνημα θα γίνει από το Καστελόριζο.

Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι στόχος της περιφέρειας είναι όλο αυτό το διάστημα η θωράκιση των δομών υγείας των νησιών για τις οποίες έχουν διατεθεί χρήματα από ιδίους πόρους αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τουρισμός και πανδημία

Στο πλαίσιο ερωτήσεων που του τέθηκαν αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του τουρισμού που έγινε εν μέσω πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε μία προσπάθεια ενοχοποίησης του τουρισμού αναφορικά με το δεύτερο κύμα.

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί καθώς από τον κορωνοϊό χτυπήθηκαν και χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι «αν μας ρωτούσαν τον Ιούνιο πού περιμένετε να χτυπήσει ο ιός η απάντηση θα ήταν στα νησιά που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια. Όμως τελικά η Ελλάδα δέχτηκε το δεύτερο κύμα στο βορρά».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «άλλες περιοχές κοκκίνισαν τη χώρα και όχι τα νησιά γιατί άνοιξαν με σχέδιο και σοβαρότητα και έκαναν πολύ καλή δουλειά», όπως δήλωσε τονίζοντας ότι μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών εκπαιδεύτηκαν στα υγειονομικά πρωτόκολλα περίπου 30.000 εργαζόμενοι, ενώ διεξάγονταν καθημερινά πολλοί έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή ψηφιακή προβολή της περιφέρειας και στην πρωτοβουλία συνεργασίας των τοπικών φορέων, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία ενιαία φωνή σε επίπεδο περιφέρειας, σε ό,τι αφορούσε την πανδημία και τον τουρισμό.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη χρονιά γιατί, όπως είπε, έχουμε την εμπειρία της επιτυχίας της φετινής χρονιάς, καθώς επιδείξαμε σοβαρότητα και πετύχαμε. Βέβαια έχουμε… απορίες για το 2021 αλλά έχουμε και την εμπειρία, όπως υπογράμμισε μιλώντας και για την… ελαφρότητα ορισμένων που ενοχοποιούν τον τουρισμό χωρίς στοιχεία.

Πηγή: rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ