back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άρθρο του Δημήτρη Γάκη στην ιστοσελίδα ειδήσεων: «tvxs.gr- TV Χωρίς Σύνορα»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΆρθρο του Δημήτρη Γάκη στην ιστοσελίδα ειδήσεων: «tvxs.gr- TV Χωρίς Σύνορα»

«Η αρχή του τέλους της ύφεσης».

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, δεν σημαίνει ότι αυτόματα κηρύξαμε το τέλος της 7χρονης κρίσης. Σηματοδοτεί όμως, «την αρχή του τέλους» της ύφεσης. Προχωράμε παραπέρα. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, σε ένα «οδικό χάρτη» που εμείς δρομολογήσαμε με τη Συμφωνία Αυγούστου 2015, που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό με την απόφαση του Eurogroup για το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Τώρα, με τον ορίζοντα να έχει ξεκαθαρίσει στο τοπίο της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018, μπορούμε να οδηγήσουμε τη νομοθετική μας παρέμβαση σε μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Μετά την εξάλειψη των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ο ρεαλισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη, κυριαρχούν στο σχεδιασμό μας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση θα αποτελέσει ένα άλμα στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, γιατί θα μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Θα ήθελα όμως, να κάνω ειδική αναφορά στη σημασία του επιτυχημένου κλεισίματος της αξιολόγησης, της πρώτης μετά από 2 και πλέον χρόνια υπενθυμίζω, και στα οικονομικά – μετρήσιμα αποτελέσματά της. Προχωράει η καταβολή στην Ελλάδα δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, με πάνω από 3,5 δις ευρώ να κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία καθώς και τίθενται οι βάσεις με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας («οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους). Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία της απόφασης του Eurogroup της 24/25 Μαΐου 2016.

Τώρα, στην επικαιρότητα της καθημερινής μας δουλειάς: Αφοσιωνόμαστε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την απασχόληση και τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, παράλληλα αρχίζει η σοβαρή συζήτηση για το χρέος. Θα προχωρήσουμε μπροστά με δύναμη και αποφασιστικότητα με το πρόγραμμά μας που θα ενεργοποιηθεί πιο έντονα στο επόμενο διάστημα. Ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, είναι ο δικός μας στόχος για να λειτουργήσει το κοινωνικό κράτος. Με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που θα πρέπει να προχωρήσει με τον κατάλληλο και σταδιακό συνδυασμό μέτρων και του «πακέτου εργαλείων» για ανάπτυξη, όπως είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος – το στρατηγικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, όπου κεντρική θέση κατέχουν οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με σύμμαχο την τοπική κοινωνία

Κύρια μέριμνά μας επίσης, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Η συζήτηση για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και το χρέος, όσο χρήσιμη και καθοριστική για το μέλλον της οικονομίας και να είναι, δεν αρκεί από μόνη της να λύσει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες.

Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για το νέο Ταμείο και τις επενδύσεις, θα διαψεύσουμε όσους πόνταραν στην καταστροφολογία και στην επικοινωνιακή ρητορική. Με το νέο ταμείο, η αξιοποίηση θα γίνει με όρους κοινωνικού οφέλους και όχι ξεπούλημα. Με διαφάνεια, έλεγχο, κανόνες και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για την Περιφέρειά μας, αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη Δωδεκανησιακή κοινωνία, να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση, με τον πιο κατάλληλο και βιώσιμο τρόπο, της επένδυσης στ’ Αφάντου. Ένα έργο υψίστης σημασίας για τον τουρισμό στην περιοχή μας, που θα μετατρέψει τη Ρόδο σε πόλο ανάπτυξης και κομβικό τουριστικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεσμευόμαστε να πράξουμε, προχωρώντας με σχέδιο και με δράσεις που θα λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και τη συνθετικότητα του έργου, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας. Σύμμαχος μας και συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια είναι η τοπική κοινωνία.

Σχεδιάζουμε τις επενδύσεις, με στρατηγική ανάπτυξης, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια, με εκμετάλλευση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Παλέψαμε και συνεχίζουμε να μαχόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, που αμφισβητεί την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την ακυρώνει και στη θέση της προσπαθεί να επιβάλει τον «κανόνα του ισχυρού», τον «Βορρά» στο «Νότο». Διεκδικούμε χώρο για να εφαρμόσουμε δράσεις που θα μετριάσουν τις συνέπειες των μνημονίων στην κοινωνία και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Δημήτρης Γάκη είναι βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ