back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άρθρο του Ιωάννη Παππά Βουλευτή Δωδεκανήσου ΝΔ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΆρθρο του Ιωάννη Παππά Βουλευτή Δωδεκανήσου ΝΔ

Τολμηρές λύσεις

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι αντιμέτωπες και δύο ακόμα μεγάλες κρίσεις. Το ξέσπασμα ενός πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας

Οι ανατιμήσεις μπορεί να αποτυπώνονται σε δείκτες και αριθμούς, όπως ο πληθωρισμός αλλά ακόμα περισσότερο επηρεάζουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών από τα πιο απλά μέχρι τα πλέον σύνθετα ζητήματα. Η κοινωνία και η οικονομία είναι αλληλένδετες και όσα συμβαίνουν στη μία επηρεάζουν και την άλλη.

Τα Δωδεκάνησα είναι η περιοχή της Ελλάδας που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα της νησιωτικότητας, ως μία κατεξοχήν νησιωτική περιφέρεια. Τα αγαθά που φτάνουν στα Δωδεκάνησα εκτός από το κόστος τους, επιβαρύνονται και με το λεγόμενο μεταφορικό κόστος το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα όσο αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων. Αποτέλεσμα είναι, στην τελική τιμή που αντικρίζει ο καταναλωτής στο ράφι του super market, να ενσωματώνονται τόσο οι ανατιμήσεις των προϊόντων όσο και οι ανατιμήσεις στο διαρκώς αυξανόμενο μεταφορικό κόστος. Η έκρηξη των ανατιμήσεων συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που ξεκινά ο τουρισμός, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο τα Δωδεκάνησα κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

Χωρίς να έχουμε ξεπεράσει οριστικά την πανδημία που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής μας, η φετινή τουριστική περίοδος έχει γεννήσει ελπίδες για νέα ρεκόρ και για επιδόσεις που μπορούν να διορθώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό όσα πήγαν στραβά τα δύο προηγούμενα χρόνια..

Την ελπίδα για μία καλή τουριστική σεζόν απειλεί να διαψεύσει το κύμα ανατιμήσεων το οποίο θα καταστήσει πιο ακριβό το τουριστικό προϊόν μας. Κι αυτό τη στιγμή που η γειτονική Τουρκία επιχειρεί να αποσπάσει όσους περισσότερους τουρίστες μπορεί από την Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οφείλουμε να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις για να ανασχέσουμε το κύμα ακρίβειας και την επιρροή που μπορεί να έχει σε τομείς του τριτογενούς τομέα και κατ΄επέκταση στην ελληνική οικονομία. Η επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένες τιμές θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα και η μείωση φόρων θα είναι μία τολμηρή λύση.

Η φετινή επέτειος για τα 74 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948 εορτάζεται την Κυριακή 13 Μαρτίου.Μία ημέρα που σημαίνει πολλά για τους Δωδεκανήσιους. Οι ακρίτες τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται έμπρακτη στήριξη για να συνεχίσουν με περηφάνια να προσφέρουν με την μεγάλη βιομηχανία της περιοχής, τον τουρισμό, στην ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας μας.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ